IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ф. Могерини: Кризата във Венецуела трябва да се реши мирно и демократично

Организирането на нови избори е единственият възможен изход от ситуацията, подчерта още върховният представител на ЕС за сигурността

21:15 | 07.02.19 г. 4
<p>
	Върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика и сигурността Федерика Могерини.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Снимка: Ройтерс

Върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика и сигурността Федерика Могерини подчерта значението на международното сътрудничество за избягване на хаос във Венецуела и постигане на мирно решение на кризата в тази страна. 

"Политическо, мирно и демократично решение" чрез организиране на нови избори" - това е единственият възможен изход, ако искаме да се избегнат повече страдания и хаотичен и опасен процес", каза Могерини на среща на европейско-латиноамериканската контактна група за Венецуела в Монтевидео.

Могерини съобщи, че е уведомила ООН, постоянните членове на Съвета за сигурност, Ватикана, няколко страни от региона и други международни играчи за създаването на групата и ще продължи тези контакти.

"Смятаме, че една международна инициатива е важна за подпомагане на един мирен и демократичен изход от кризата. За тази цел един общ и съгласуван подход от регионални и международни актьори е от решаващо значение", добави тя.

"Целта на тази контактна група не е да налага процеси и решения на венецуелците. Ясно е, че решението на тази криза трябва да дойде от венецуелците", каза Могерини.

По думите ѝ участниците в контактната група не се готвят да организират преки преговори между страните по конфликта във Венецуела.

"Може да имаме различни мнения за причините за кризата. Целта ни обаче е една - да допринесем за нейното мирно и политическо решение", заяви Могерини.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
А дано, ама надали..https://***.unian.info/politics/10438488-ukrainian-parliament-bans-russian-citizens-as-election-observers-in-ukraine.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
julian12
преди 5 години
Нещо ти е грешна информацията. Потърси по-надеждни източници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 11
abdul
преди 5 години
демократично, но без наблюдатели от агресори. В украйна русия е агресор, в венецуела саш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
както в Украйна ли ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още