IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фатих Бирол: По-оптимист съм от всякога за реализирането на енергийния преход

Има огромно количество петролни и газови компании, които все още не се ангажират с намаляването на въглеродните емисии, изтъкна ръководителят на МАЕ

17:18 | 28.09.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: F. Carter Smith/Bloomberg</em></p>

Снимка: F. Carter Smith/Bloomberg

Глобалният преход към нисковъглеродна енергия набира скорост на фона на пандемията от коронавирус през тази година, която вероятно ще се окаже "повратна точка" за изменението на климата, заяви изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол, цитиран от S&P Global Platts.

В допълнение към глобалния устрем на много правителства за „зелено преизграждане“ след пандемията, разходите за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) бързо намаляват, като е налице изобилие от евтино финансиране на проекти за чиста енергия, изтъкна Бирол пред FT Commodities Global Summit.

"Оптимист съм, съществува инерция и по този начин (тази година) може да се окаже повратна за енергията и изменението на климата ", каза той.

В края на май МАЕ заяви, че очаква глобалните енергийни разходи през тази година да спаднат във всеки основен сектор, от изкопаемите горива до ВЕИ и енергийната ефективност, отбелязвайки обаче, че инвестициите във възобновяема енергия са били по-устойчиви по време на кризата. 

Инвестициите в чисти енергийни източници като възобновяемата енергия, технологиите за съхранение на енергия, ядрената енергия и технологиите за улавяне и съхранение на въглерод вероятно ще спаднат с около 11% през тази година и ще останат доста под нивата, необходими за постигане на целите на Парижкото споразумение за климата, подписано през 2015 г., изтъкват от МАЕ.

Но Бирол заяви, че е оптимистичен заради падащите разходи за слънчеви и офшорни вятърни проекти, докато правителствената подкрепа за чисти енергийни технологии, като тези за улавяне и съхранение на въглерод и водород, дава "уникален импулс" за прехода към чиста енергия.

"Това е много мрачна година, но аз съм по-оптимист от всякога за чистия преход", изтъкна той.

Бирол обаче предупреди, че половината от изтритите количества емисии по света в бъдеще, за да се постигнат парижките климатични цели, ще трябва да идват от технологии, които все още не са търговски жизнеспособни.

Той също така отбеляза, че макар повечето европейски петролни компании да се ангажират с целта за „нетни нулеви емисии“ през следващите десетилетия, общите ангажименти около въглерода до момента представляват по-малко от 10% от световното производство на петрол.

"Има огромно количество петролни и газови компании, които все още не се ангажират публично с намаляването на емисиите на въглероден диоксид", подчерта Бирол.

Говорейки през юли, той заяви, че "няма да бъде изненадан", ако глобалното търсене на петрол напълно се възстанови до над 100 милиона барела на ден, след като пандемията бъде овладяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
red6
преди 3 години
Аз не знам защо хората отказват да проумеят, че напълно свободен енергиен пазар няма. Изкопаемите горива са и те яко субсидирани. Локалния пример с Мини Марица Изток. Иначе на световно ниво - газ, петрол, въглища - същите и те - държавите изливат и те с големият черпак. Преки и косвени субсидии. А на всичкото отгоре - има и скрити субсидии. Защото тия индустрии по правило цапат юнашката, по целия път. И няма почти никакви такси за нанесените щети от замърсяване - било то върху природата или върху хората. Иначе - като се появиха въглеродните квоти и всички изкопаеми ореваха орталъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
газчицата импе е същата мърсoтия като въглищата но без саждите , а и е една от най-скъпите технологии за правене на ток . не случайно дето има пазар с пазарни принципи са едни от първите централи дето дават фира ... слънчице и вятър , там е разковничето + литиево-йонни батерии в близките две петилетки ... като стана въпрос за субсидии , що да не спрем тези за ядрените централи и въглищата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Zlato
преди 3 години
Аз пък не съм оптимист. С общи приказки нищо няма да стане. За 30 години цели 5% от тока е от вятър и слънце, а те за следващите 20-30 се канят да стане 100%.Но Бирол заяви, че е оптимистичен заради падащите разходи за слънчеви и офшорни вятърни проекти, докато правителствената подкрепа за чисти енергийни технологии, като тези за улавяне и съхранение на въглерод и водород, дава "уникален импулс" за прехода към чиста енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Не, не ми изопачавай мнението. Трябва строги критерии за намаляване и избягване на ЗАМЪРСЯВАНЕТО - филтри, минимум въглища, за сметка на природен газ. Колите с качествени катализатори НЕ замърсяват. Оттем нататък пазарът да решава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Аз предлагам да се субсидират петролната и въглещната индустрия. Чистия въздух е надценен. Аз предпочитам мръсния въздух. Искам децата ми да дишат колкото се може повече мръсен въздух, така ще станат по корави. Повече пластмаса и *** по света би било прекрасно, прасето да не е глупаво като се излежава в собствената си ***. Стига с тази природа. Консуматорското общество е най доброто което може да постигем като вид. Нека да опл'скаме всичко на тази планета,да видим кво ще се случи. Нека парите ми да отиват за петрол и газ при мюсулманите, за да се могат да се множат още повече, до като един ден станат сто милиарда и ни изколят щот сме неверници. Стига с това ВЕИ. Импе, хора като теб ще оправят света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Щом разходите им падат, спрете им субсидиите !!! Нека ВЕИ се борят в условията на свободна конкуренция, с "лошите" класически енергийни компании. Нека пазарът каже кой е по-добър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още