Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Финансовата индустрия е дала 119 млрд. долара на фирми, свързани с обезлесяване

Водещите глобални кредитори JPMorgan, HSBC и Bank of America са сред най-големите финансиращи компании, обвинявани в унищожаване на гори

Финансовата индустрия е дала 119 млрд. долара на фирми, свързани с обезлесяване

Снимка: pixabay.com

Глобални банки и мениджъри на активи са разпределили финансиране за 119 млрд. долара на 20 големи земеделски бизнеса, свързани с обезлесяването, през петте години от влизането в сила на Парижкото споразумение по климата, сочи ново разследване на групата Global Witness, цитирано от Financial Times.

Водещите глобални кредитори JPMorgan, HSBC и Bank of America са сред най-големите финансиращи подобни компании, например бразилския производител на месо JBS, като всеки един от тях е сключил десетки сделки за финансиране между 2016 и 2020 г., показва проучването.

Сделките включват финансиране за почти 730 млн. долара за Olam International – един от най-големите доставчици на хранителни съставки в света, и дъщерните му компании от JPMorgan чрез револвиращи кредитни инструменти, показват данни. Olam International се разследва от Forest Stewardship Council по обвинения за унищожаване на тропически гори в Габон.

Обезлесяването е основен източник на въглеродни емисии. Очаква се въпросът да бъде сред обсъжданите теми на предстоящата сеща по климата COP26 в Шотландия.

Още по темата

Въпреки нарастващия интерес сред компаниите към засаждането на дървета, поглъщащи въглероден диоксид, борбата с обезлесяването във веригите на доставки остава по-незначителен проблем за много инвеститори в сравнение с други екологични опасения като измерването на преките корпоративни емисии.

Данните от над 5000 сделки, споделени с FT, показват, че петте най-големи банки по обща стойност на сделките – които включват още BNP Paribas и Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) – са сключили почти 750 облигационни, кредитни и други сделки с 20 земеделски бизнеса през периода за сумата от 32 млрд. долара.

Всички пет институции с изключение на ICBC имат политики срещу обезлесяването. Всички 20 земеделски бизнеса са били публично свързани с обезлесяване и са вписани в база данни на компании, работещи в рискови за горите сектори, например соева палма и телешко месо, съставена от глобалната коалиция на кампанийни и изследователски организации под групата Forests & Finance.

“Въпреки факта, че много от тези банки имат доброволни ангажименти, свързани с обезлесяването и климатичните промени, те продължават да поддържат отношения с компании, които са свързани с обезлесяването“, казва Колин Робъртсън, старши изследовател за горите в Global Witness.

“Основният проблем е, че липсва [законово] задължение на банките“ да променят практиките си, добавя той.

Като най-голяма, китайската ICBC е уредила финансиране на осем от 20-те компании, показват данните. Това включва осигуряването на заеми за около 1,1 млрд. долара и револвиращи кредитни инструменти на търговеца на суровини Cofco International. Компанията е в центъра на обвинения от застъпническата група Mighty Earth, според които доставчици, свързани с Cofco, са унищожили над 20 хил. хектара гори в Бразилия между 2019 и 2021 г.

Cofco твърди, че не е имало незаконно обезлесяване във фермите, от които взима суровините си, по това време.

JPMorgan – втората по големина финансираща институция, е записала три емисии облигации между 2018 и 2019 г. за търговеца на суровини Cargill, срещу който има обвинения, че се снабдява със соя от обезлесени райони.

Миналата година производителят на сьомга Grieg Seafood идентифицира Cargill заради нейния „риск от обезлесяване в Бразилия, свързан със соята“. JPMorgan е отказала коментар по темата.

От Cargill казват, че не купуват соя от земеделци, които изсичат гори незаконно или в защитени райони, и са спрели доставките от лица, за които е установено, че обезлесяват защитени зони.

Макар че много банки и инвестиционни групи имат политики срещу обезлесяването, те могат да бъдат ограничени в мащаба си. Те може например да дефинират обезлесяването като унищожаване на определени тропически или редки гори, а не на всички. Забраната може да не включва и законовото обезлесяване.

Политиките могат да бъдат и трудни за прилагане и следене. Банките може да поискат от клиентите да гарантират, че доставчиците им не са замесени в изсичане на гори, но много големи компании за хранителни продукти казват, че не могат да отговарят за поведението на всеки доставчик.

Макар че законодателите в Европейския съюз, Великобритания и САЩ предлагат регулации, които имат за цел да елиминират обезлесяването от веригите на доставки на компаниите, никой не е разширил допълнителните изисквания за надлежна проверка към финансовите институции.

Освен прякото финансиране 1500-те банки и мениджъри на активи в базата данни са държали акции на стойност 37,5 млрд. долара в 20-те земеделски бизнеса към четвъртото тримесечие на 2020 г., показват още данните.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Държавният дълг и борбата на централните банки с инфлацията