Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Финансовите министри от Г-20 одобриха глобалната данъчна реформа

Възстановяването на световната икономика остава силно разнородно в отделните страни, отбелязват министрите

Финансовите министри от Г-20 одобриха глобалната данъчна реформа

Снимка: Bloomberg LP

Финансовите министри на най-големите икономики в света одобриха глобалното споразумение за реформиране на начина, по който страните облагат с данъци големите корпорации. Така те откриха пътя за одобряването му от държавните ръководители на среща на върха по-късно този месец, предава Bloomberg.

Министрите на страните от Г-20 и гуверньорите на централните банки изразиха подкрепата си след среща във Вашингтон в сряда. Това се случва пет дни след като 136 правителства постигнаха споразумение, което разрешава ключови различия на ниво глобален минимален данък и слага край на нови дигитални данъци, които САЩ смятаха за дискриминационни.

"Споразумението ще установи по-стабилна и по-справедлива международна данъчна система“, се казва в комюникето на Г-20.

То означава, че националните дигитални данъци, въведени от някои правителства като тези на Италия и Франция, ще бъдат отменени до 2024 г., съобщи италианският финансов министър Даниеле Франко, чиято страна председателства Г-20 тази година.

Г-20 съобщи също, че възстановяването на световната икономика „остава силно разнородно в отделните страни и изложено на рискове от обрат, особено с възможното разпространение на нови варианти на COVID-19 и неравния темп на ваксиниране“. Страните потвърдиха, че ще използват „всички налични инструменти“, за да отговорят на неблагоприятните последици от пандемията.

Финансовите министри и централните банкери изразиха и засиленото си безпокойство от инфлацията, като заявиха, че властите, определящи паричната политика, „наблюдават внимателно сегашната динамика на цените“.

„Те ще предприемат необходимите действия, за да изпълнят мандатите си, включително за стабилност на цените, като в същото време следят инфлационния натиск и останат ангажирани с ясно комуникиране на позициите си по паричната политика“, отбелязва Г-20.

Още по темата
Германският финансов министър Олаф Шолц, който е вероятен наследник на Ангела Меркел като канцлер, заяви, че високата инфлация вероятно ще се забави и че ръстовете на цените се дължат на нарушенията заради пандемията, възстановяването на икономиката и по-високите цени на петрола и газа.

Нормализиране на цените

„Всички експерти ни казват, че през следващата година ще имаме отново нормализиране на инфлацията“, каза Шолц в интервю за Bloomberg Television във Вашингтон.

Данъчното споразумение, което се обсъжда от години, цели да прекрати „глобалната надпревара към дъното“ по думите на американския финансов министър Джанет Йелън сред страни, които привличат компании с все по-ниски данъци. То също така цели по-справедливо разпределение на данъчните приходи от големите технологични компании като Facebook и Alphabet, след като някои страни наложиха собствени дигитални данъци на подобни компании.

Одобрената от Г-20 сделка включва минимален корпоративен данък от 15% и основни параметри за това каква част от печалбата на около сто най-големи международни компании ще бъде облагана в повече страни – 25% от печалбите при марж от 10%.

Очаква се лидерите на Г-20 да одобрят плановете на среща на върха в Рим в края на октомври. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която председателства разговорите, цели постигането на международно споразумение догодина и въвеждането му през 2023 г. Остават обаче редица препятствия, включително ратифицирането му от Конгреса на САЩ.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Мосад работи най-добре извън светлината на прожекторите