IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch прогнозира дълбока рецесия през 2020 г.

Рейтинговата агенция счита, че брутният вътрешен продукт на САЩ и Европа няма да се върне на нивата отпреди вируса до края на 2021 г.

18:55 | 02.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Рейтинговата агенция Fitch очаква дълбока глобална рецесия през 2020 г., сочат прогнози, публикувани днес на страницата й в интернет.

Агенцията предвижда, че световната икономика ще отбележи спад от 1,9% през 2020 г., а понижението на брутния вътрешен продукт на САЩ, еврозоната и Великобритания ще достигне съответно 3,3%, 4,2% и 3,9%. Възстановяването на Китай от срива през първото тримесечие ще бъде значително ограничено от глобалната рецесия и годишният растеж на страната ще остане под 2%, прогнозира Fitch.

„Прогнозираният спад на БВП за годината  като цяло е в съответствие с равнището му по време на световната финансова криза, но непосредственият удар за дейността и работните места през първото полугодие на тази година ще бъде по-тежък“, коментира главният икономист на агенцията Брайън Култън.

Според Fitch наложената блокада може да намали БВП на ЕС със 7% до 8% на годишна основа през второто тримесечие и с 28%-30% в САЩ. „Това е безпрецедентен тримесечен спад на БВП в мирно време и е сходен с това, което считаме, че се случи в Китай през първото тримесечие“, допълва агенцията.

Ако здравната криза бъде овладяна до голяма степен до второто полугодие, може да се стигне до прилично възстановяване на дейността с отмяната на блокадата, възстановяването на наличностите и влизането в сила на мерките за стимулиране на икономиката, счита Fitch. Но трябва да се вземат предвид много фактори, които задълбочават разместването на пластовете като загуба на работни места, намаляване на капиталовите разходи, сътресение на цените на горивата и на финансовите пазари, отбелязва рейтинговата агенция.

„Нашата базова прогноза не предвижда връщане на БВП към нивата отпреди вируса до края на 2021 г. в САЩ и Европа“, казва Култън.

Наложената блокада за контролиране на разпространението на вируса има мигновени и драматични последици за ежедневната икономическа дейност. Тя намалява ежедневната дейност с около 20% спрямо обичайните нива. Въздействието върху БВП ще зависи от това колко ще продължи блокадата, отбелязва Fitch.

Директното влияние на блокирането на дейността се задълбочава чрез редица канали. Най-видни са драматичните последици за трудовия пазар, особено в САЩ и Канада, където ежеседмичните данни за заявленията при безработица подобряват всички рекорди, допълва агенцията. 

Прогнозата на Fitch за безработицата на годишна основа за развитите страни е ревизирана към рязко повишение и агенцията очаква тя да достигне връх в САЩ от 10% през второто тримесечие със загуба на 10 млн. работни места. Компаниите също вероятно ще намалят капиталовите си разходи, а потребителите ще се въздържат да купуват стоки, които не са от основна необходимост.

Растящата доходност по държавните ценни книжа на нововъзникващите икономики и по корпоративните облигации затяга условията за финансиране на световните пазари, а засилването на долара и намаляващите цени на горивата ще се прибавят към проблемите пред растежа за страните с нововъзникваща икономика, отбелязва Fitch. Прогнозата на агенцията за цената на петрола сорт Брент отново е ревизирана до 35 долара за барел. Изтичането на капитали и ограничените мрежи за социална сигурност подлагат на допълнителен натиск страните с нововъзникваща икономика, отбелязва Fitch.

Огромни пакети от мерки за стимулиране на икономиката бяха обявени в много страни, като в САЩ те достигат 10% от БВП, а в Германия и Великобритания – до 5%.

„В разгара на здравната криза по-високите държавни разходи може да изиграят важна роля в смекчаването на спада на дейността, но едва ли ще наблюдаваме по-големи ползи за растежа от мерките за стимулиране, докато здравната криза не утихне“, коментира Култън.

Fitch отбелязва, че БВП на САЩ и Европа може да намалее с още 2 процентни пункта в сравнение със сегашната базова прогноза, ако блокадата бъде удължена до осем седмици и след това бавно бъде отменена. Това също така ще забави връщането на БВП към нивата отпреди кризата след края на пандемията. Ако вирусът не бъде овладян, може да се стигне до още по-неблагоприятни резултати, предупреждава Fitch.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още