IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фокус върху възобновяемите източници може да увеличи икономическия ръст с 1,1%

Според световна агенция удвояването на дела ще доведе до подобен ръст до 2030 г.

17:23 | 16.01.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Удвояването на дела на слънчевите, вятърните и други възобновяеми източници в енергийния микс може да увеличи глобалния икономически растеж с 1,1% до 2030 г., твърди Международната агенция по възобновяемата енергия, цитирана от Bloomberg.

Ръстът, равняващ се на 1,3 трлн. долара, ще дойде основно от нарастване на инвестициите, казва агенцията в свой доклад в събота. Това ще даде „директен и индиректен“ тласък на заетостта в индустрията до 24,4 млн. души, се казва още в доклада. Миналата година заетостта в сектора се оценява на 9,2 млн. души.

„Удвояването на дела на възобновяемите източници в глобалния енергиен микс се изплаща от гледна точка на икономическия растеж, социалното подпомагане, създаване на заетост и общи търговски баланси“, казва докладът във връзка с годишната си среща в Абу Даби. „Това проучване, първото по рода си, предлага солидна база за бъдещо определяне на потенциала на възобновяемата енергия за насърчаване на растежа в глобалната икономика“.

Очаква се общото енергийно търсене да нарасне с 21% до 2030 г., казва докладът, цитирайки данни на Международната агенция за енергетика. Делът на енергийния сектор към брутния вътрешен продукт е 6% на глобално ниво, като в Кувейт например е 57%, докато в Германия е 3%, се посочва още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Възможно е да се справим с изменението на климата и е възможно да имаме икономически растеж едновременно, посочи Фелипе Калдерон, бивш мексикански президент и ръководител на Световната комисия по икономика и климат'' - http://***.greentech.bg/archives/55447В доклада на Европ.комисия - http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/energy2_bg.pdfнакрая има таблица за енерг.ефективност т.е. какво разпиляване на енергия има Големият въпрос е защо трябва да има растеж и съм обяснил в коментар 2 тоест трябва нова система - ресурсно базирана и планира екологична икономика без лихви и инфлация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Първо трябва да се обясни защо трябва да има постоянен растеж = заради лихварството основно и бившият банкер го каза точно ''Реалният БВП ще трябва да нарасне повече от два пъти от прогнозираните равнища, за да може съотношението на държавния дълг към БВП първо да се стабилизира, а след това и да намалее'' - http://***.investor.bg/analizi/91/a/gryckite-problemi-maskirat-narastvashtite-riskove-v-italiia-i-franciia-197409/При 100млрд. БВП и 100млрд. държ.дълг ако БВП падне 25%(75млрд.) дългът става 133% - ако БВП се вдигне с 25% дългът става 80% при 0% лихва тоест лихварството се нуждае от постоянен растеж МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ И ТАКА - ''БВП расте в аритметична прогресия, а дълговете в геометрична заради лихвите'' - Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - http://***.bgonair.bg/magazine/2015-05-29/piramidata-na-dalgovete ,и т.н. обяснил съм основното - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
Освен ВЕИ /както го разбират тук и за повечето потребители / има смисъл и друг един вид ВЕИ - Енергийната ефективност. Там да видите, какви са перспективите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още