IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд мениджъри: Европа ще навлезе в рецесия през следващата една година

55% от анкетираните мениджъри в проучването на Bank of America Merrill Lynch очакват две последователни тримесечия с отрицателен ръст в рамките на следващите 12 месеца

07:48 | 14.09.11 г.
Фонд мениджъри: Европа ще навлезе в рецесия през следващата една година

Над половината от фонд мениджърите в Европа очакват регионът да изпадне в рецесия през следващите 12 месеца и този фактор доведе желанието за риск до най-ниските му нива от началото на 2009 г. досега, става ясно от изследване, цитирано от Ройтерс.

55% от фонд мениджърите, анкетирани от Bank of America Merrill Lynch, очакват през две тримесечия в следващата една  година ръстът на европейския БВП да регистрира отрицателни стойности. Това е рязко увеличение спрямо 14%, предвиждащи рецесия през юли.

Без изненада, 68% от запитаните виждат европейската дългова криза като най-големият от сериозните рискове, които включват и предизвикателствата пред банковия сектор.

Доверието в европейските банки се понижи до най-ниското си ниво от началото на провеждане на проучванията през януари 2003 г.

„Изследването показва, че доверието в Европа в момента е толкова негативно, че рискът от пренасяне на проблемите в останалата част от света е нараснал значително“, заяви Гари Бейкър, ръководител отдела Европейски акции в изследователското звено на BofA Merrill Lynch.

По-слабите перспективи за ръст обясняват първия спад от две години в средното тегло на акциите на държави членки на еврозоната в портфейлите на фонд мениджърите по света с 5 процентни пункта до 38%.

„Настоящите изключителни нива на избягване на риска сочат, че е време да се потърсят нестандартни сделки“, смята Майкъл Хартнет, глобален стратег Акции в изследователското звено на BofA Merrill Lynch.

Избягването на риска нарасна до нива, които не са виждани от март 2009 г., като повече от една трета от инвеститорите са се презапасили с пари в брой.

Хедж фондовете също са се насочили към избягване на риска, като са намалили нетните си дълги експозиции до 19% от 33% преди месец.

14% от запитаните фонд мениджъри сега смятат петрола за надценен, позовавайки се на притесненията за световния растеж, докато през август процентът бе нулев.

Доверието в САЩ също регистрира подобрение, като инвеститорите в световен мащаб възстановяват преобладаващите си позиции в американски държавни ценни книжа, а само 9% очакват икономиката да се представи слабо и през следващата година.

По отношение на отделните браншове, акциите на търговските центрове, магазините и компаниите за комунални услуги, както и на промишлените и технологичните компании, печелят от отлива от ценни книжа на банковия сектор.

Неприятностите в Европа хвърлят сянка и върху други региони, например Япония, където по-малко фонд мениджъри очакват икономиката да се разшири и през следващата една година, докато 30% от регионалните мениджъри очакват отслабване на китайската икономика, докато през август те бяха едва 11%.

Същото се отнася и до китайските акции, които през последните 3 месеца бяха най-предпочитани от мениджърите сред ценните книжа на държавите от БРИК, но в момента най-предпочитаната дестинация за инвестиции е Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още