IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция предаде на Египет първия кораб "Мистрал"

Церемонията се състоя в пристанището на френския град Сен Назер. Преди да пристигне в Александрия корабът ще участва във френско-египетски морски учения

18:23 | 02.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Франция предаде днес на Египет първия от двата купени от него хеликоптероносача клас Мистрал, съобщи ТАСС.

Церемонията се състоя в пристанището на френския град Сен Назер в присъствието само на ограничен брой официални лица - началниците на щабовете на военноморските сили на двете страни и на ръководството на френските корабостроители DCNS.

В последния момент бе отменено участието на министъра на отбраната на Франция Жан-Им льо Дриан. Според френски медии причината е демонстрация на работниците от корабостроителницата, недоволни от проекта за реформи в трудовото законодателство.

Египетският министър на отбраната и военна промишленост полковник Седки Собхи, пристигнал във Франция, също не участва в церемонията, но ще се срещне с Льо Дриан, каза за ТАСС представител на производителя.

Първият кораб, който идната седмица ще отплава за Египет, носи името на втория египетски президент Гамал Абдел Насър. Преди да пристигне обаче в Александрия корабът ще участва във френско-египетски морски учения.

От DCNS отказаха да посочат сумата, за която корабът е бил продаден на Египет, като се позоваха на търговската тайна.

Двата кораба клас Мистрал бяха построени първоначално за Русия в изпълнение на договор, сключен през 2011 г. През 2014 г. обаче Париж замрази доставката на корабите заради ситуацията в Украйна, а през 2015 г. Русия и Франция развалиха договора.

Договорено бе, че на Русия ще бъдат върнати около 949 милиона евро и монтираното вече на двата кораба руско оборудване. Малко след това хеликоптероносачите бяха купени от Египет - по френски данни за около 950 милиона евро. Появи се информация, че сделката е частично финансирана от Саудитска Арабия, отбелязва ТАСС.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още