IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция сключи най-големия военен договор в историята си с ОАЕ

Сделката на стойност над 17 млрд. евро предвижда продажбата на 80 изтребителя Rafale и на 12 хеликоптера Caracal

17:11 | 04.12.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Франция си осигури най-голямата поръчка в чужбина за изтребителите си Rafale с Обединените арабски емирства в момент, когато президентът Еманюел Макрон опитва да задълбочи връзките с важния съюзник в Близкия изток, пише Financial Times.

По време на посещение в Дубай преди срещи в Саудитска Арабия и Катар Макрон подписа договора за продажбата на церемония с фактическия лидер на ОАЕ, престолонаследника на Абу Даби Шейх Мохамед бин Зайед ал-Нахаян в рамките на по-широки разговори в областта на икономиката и сигурността.

Сделката за над 17 млрд. евро включва 80 изтребителя Rafale и 12 хеликоптера Caracal, произведени от френските компании Dassault Aviation и Airbus. Макрон определи това като „най-големия военен договор в нашата история“. Книжата на Dassault поскъпнаха с 9% след новината за сделката.

Договорът следва поръчките за Rafale от Хърватия, Гърция и Египет тази година. Стойността надхвърля дела на френската група Naval в договора за 56 млрд. долара за подводници, от който Австралия се отказа през септември, съобщи френското министерство на отбраната.

Отношенията между Франция и ОАЕ се засилиха през последните години, като Макрон и Шейх Мохамед бяха на една позиция по много въпроси в Близкия изток.

В Либия двете държави подкрепят генерал Халифа Хафтар, който контролира голяма част от източните области на страната. И двамата имат трудни отношения с Турция и споделят дълбоко недоверие и притеснение от ислямистки движения като „Мюсюлмански братя“.

ОАЕ подкрепя и усилията на Франция за борбата с джихадистки групировки в Сахел с предоставяне на пари и помощ на региона.

Абу Даби е дългогодишен клиент на френската компания Dassault, като купи 2000 изтребителя Mirage, а Франция отдавна е един от основните доставчици на оборудване в областта на сигурността на ОАЕ наред със САЩ.

Сделката за Rafale следва десетгодишни преговори и се случва в момент, когато ОАЕ опитва да придобие американски изтребители F-35. Сделката беше договорена с администрацията на Тръмп, но е подложена на преглед от Вашингтон. Администрацията на Байдън изрази притеснения от сделката за F-35 заради използването от Абу Даби на телекомуникационната 5G мрежа на Huawei и риска от пренос на технологии към Китай.

Макрон заяви, че е „пламенен защитник“ на сделка, която ще подкрепи френската индустрия и работни места. Той допълни, че Франция трябва да играе роля в Близкия изток и че има „силата да осигури баланс“.

„Не можем да помогнем на Ливан, на Ирак, не можем да действаме срещу тероризма в региона…, ако не сме в позиция, при която говорим с всички и имаме доверени и стратегически отношения с нашите партньори“, каза Макрон пред репортери.

Френският президент подкрепя усилията за постигане на мирно споразумение между йеменските бунтовници и Саудитска Арабия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
"Франция сключи най-големия военен договор в историята си с ОАЕ"...Но, ето иде Чичо Сам и им отктадва договора под носа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още