IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция затваря военните си бази в Сахел до 2022 г.

В региона ще останат да действат между 2500 до 3000 френски военнослужещи

17:30 | 10.07.21 г.
<p>
	Президентът на Нигер Мохамед Базум и президентът на Франция Еманюел Макрон. <em>Снимка: EPA/STEPHANE DE SAKUTIN</em></p>

Президентът на Нигер Мохамед Базум и президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: EPA/STEPHANE DE SAKUTIN

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция ще затвори всички военни бази в региона Сахел до 2022 г. като част от преконфигурирането на военния ангажимент на страната в Африка, съобщават френските медии.

По време на пресконференция с президента на Нигер Мохамед Базум в края на срещата на върха G5 Сахел в Париж Макрон обяви военно съкращаване, включително намаляване на войските и затваряне на бази, предава БГНЕС.

Преходът се налага от края на френската операция Barkhane в Сахел, който Макрон обяви миналия месец. Основната промяна ще включва намаляването на военното присъствие на Франция в Мали, започващо през следващите седмици, което ще приключи до началото на 2022 г., каза Макрон.

Франция разполага с войски в Кидал, Тесалит и Тимбукту, които ще бъдат „постепенно изтеглени“. В крайна сметка в региона ще има "между 2500 до 3000" военнослужещи при 5100 в момента.

Макрон повтори, че дори и при намалено присъствие, Франция остава "отдадена на Сахел" по искане на държави в региона.

Той също така изрази загриженост и недоверие относно политическата ситуация в Мали след преврат, воден от полковник Асими Гойта, който наскоро положи клетва като президент на преходно правителство.

Франция възобнови съвместните военни операции в Мали, които за кратко бяха прекратени миналия месец, след като Париж получи гаранции за демократичен преход от Африканския съюз и Икономическата общност на западноафриканските държави.

Френските военни ще се съсредоточат основно върху две мисии: прекратяване на присъствието на Ал Кайда и Ислямска държава в региона и укрепване на армиите на държавите от G5 чрез обучение, екипиране и консултиране.

Борбата с тероризма ще се ръководи от европейската специална съвместна оперативна група "Такуба", включително френски войски и армиите на G5 Сахел от командния пункт в Ниамей.

Напредъкът на двете мисии в крайна сметка ще доведе до закриването на операция Barkhane, която започна през август 2014 г.

Франция обаче ще продължи да поддържа въздушно и сухопътно военно присъствие в Чад, където е базата на Barkhane, което позволява на Франция да действа през границите в Нигер, Мали, Мавритания и Буркина Фасо. След намесата през 2013 г., за да се предотврати превземането от бунтовническите групи в северната част на Мали, Франция задълбочи военната си ангажираност в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още