IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Французинът Жан Тирол спечели Нобеловата награда за икономика

Основният му принос е за регулирането на индустрии с малко на брой влиятелни участници, посочва шведската академия на науките

17:18 | 13.10.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Французинът Жан Тирол спечели Нобеловата награда за икономика

Френският икономист Жан Тирол спечели тазгодишната Нобелова награда за икономика за анализа си на силата на пазара и регулацията. Неговите теории в областта на поведението на големите компании са основополагащи за модерните антитръстови регулации, пише MarketWatch.

За пръв път от 30 години наградата е присъдена за изследвания в областта на регулациите – тема, която нашумя извън академичните среди след световната финансова криза. Работата на Тирол се основава на математически модели, които описват монополите, олигополите и пазара.

В края на 90-те той изследва важността на въпроса банките да имат достъп до активи, които бързо могат да бъдат осребрени. Днес регулаторите по света налагат правила, които изискват банките да държат повече такива ликвидни активи.

Кралската шведска академия на науките, която присъжда Нобеловата награда, изтъкна анализите му върху компаниите с пазарна сила, които хвърлят светлина върху политически въпроси като това как правителствата да регулират монополите и да се справят с картелите.

В свое изявление Академията заяви, че теоретичните изследвания на Тирол са допринесли в много области, но най-вече той е изяснил как да бъдат разбирани и регулирани индустрии с малко на брой влиятелни участници.

61-годишният Тирол ще получи и парична награда в размер на 8 млн. шведски крони (1,1 млн. долара).

Тирол е вторият французин, който получава Нобелова награда тази година. Преди седмица писателят Патрик Модиано спечели отличието в областта на литературата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Nikola666
преди 9 години
В случая става въпрос за регулации, които ограничават картелирането. Схващаш ли?Май не съвсем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 9 години
Във Фашистка България за регулации не се и споменава. Ние сме се запътили към "рая" втренчени в моркова който ни се развява пред носи и дори не подозираме лъжата в която живеем всеки ден. Човека нобелова награда спечелил за регулиране на огромни фашистки компании корумпиращи властимащи създаващи олигополи и монополи, но това у нас не е новина! ние си искаме 10% плосък данък, валутен борд, една бира, някой да ... не ми се говори изгубени българи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още