Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Французите май са прави за американците

САЩ винаги са загърбвали съюзниците си в преследването на своя национален интерес

Французите май са прави за американците

Байдън и Макрон. Снимка: Bloomberg

От време на време ме обхваща еретична мисъл, пише Филип Стивънс за Financial Times. Ами ако французите са прави за американците? 

Още по темата
Всеки, който се интересува от вековното съперничество между Франция и Обединеното кралство - най-добрите врагове, както те често са наричани - знае, че за британците граничи с предателство да се предпочете Париж пред Вашингтон. Ние, британците, обичаме да се преструваме, че сме в ролята на Гърция спрямо американския Рим. Истината е, че имаме нужда от американците. От една страна сме изцяло зависими от САЩ по отношение на нашата „независима“ способност за ядрено възпиране.

Сделката за подводниците между Австралия, САЩ и Великобритания и последвалите вълнения във Франция сочат две неща за американската мощ. Едното е, че способността за изграждане на съюзи дава на САЩ жизненоважно предимство в геополитическото съревнование с Китай. Пекин има малко истински приятели. Глобалният обхват на Вашингтон е скрепен с множество двустранни и регионални договори.

Конфликтът (Австралия се отказа от сделка за доставка на дизелови подводници от Франция, договорена през 2016 г., тъй като ще строи сама ядрени такива с технологии от партньорите си САЩ и Великобритания – бел. прев.) също ни напомня за това колко небрежни и безмилостни могат да бъдат САЩ в отношенията си със съюзниците. Следвоенното ръководство във Вашингтон понякога се разглежда, особено в САЩ, като продукт на визионерскo държавничество и алтруизъм, породен от глобалния морален статут на Америка. Има известни основания за това определение предвид изграждането на отворен международен ред след 1945 г. Но, трябва да е ясно, САЩ никога не са се отклонявали твърде далеч от преследването на собствените си интереси.

Институциите от Бретън Уудс и планът Маршал служеха на целите на Америка повече, отколкото на тези на нейните съюзници. Оттеглянето на Вашингтон от отворената икономическа система през последните години е лесно обяснимо: печалбите, които някога отиваха предимно в САЩ, сега се насочват и към Китай.

Президентите на САЩ никога не са се притеснявали да обиждат приятели. Начинът на оттегляне на Джо Байдън от Афганистан е само един малък пример. Съюзниците от НАТО бяха просто информирани, а не консултирани за изтеглянето на американските войски, като им беше отказана каквото и да било дума в графика за това. Президентът на САЩ не се извини, когато всичко завърши с хаотична бъркотия.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (26)

   1| 2| 3    
0
 
0
 
26
khao до: korn
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
"да се правя" на нещо е приоритет на човека който виждаш в огледалото, живял съм достатъчно зада разбера как живеят местните, зада не се брои престоя ми за туризъм. ... и не ме наричай алколизиран, аз пия с отвращение ! :D:D
1
 
0
 
25
abdul до: khao
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
бъркаш се нещо.. комплекса е зад друго, също толкова припомпано.ФБ могат да го бастисат по всяко време.. стига да си намерят друга залъгалка.. мдаа, те решават кога да го бастисат, не "пазара" и в това ли се състои "богатствот на най-богатата държава в света"?? Мижи да те лъжем е цялата работа с американското БВП..
3
 
1
 
24
korn до: khao
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Ей селяндурин ***, на кав се правиш. Кой ти е променил генофонда бе, ти си същия *** като алкохолизираните русофили. Всички сте като излети от калъп. При вас няма мисъл, папагали. Сто процента си отишал в САЩ и си видял къв си *** и че нямаш ъкъл за нищо и се си прибрал на село в БГ да ръсиш мозак в местната кръчма и да плюеш капиталистите.
1
 
2
 
23
IQ96 до: khao
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Напълно споделям+
1
 
3
 
22
Dr. Vatnikov до: khao
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Печалбата на ФБ основно идва от реклама. Сумите са умопомрачителни. Това с шпионирането е по-скоро бонус. Е и политически чадър.

Още от Други
Финансовите министри от Г-20 одобриха глобалната данъчна реформа