IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-20: Банките не се съобразяват с новите правила за бонусите

Прилагането на правилата е предизвикателство за банките, защото те не искат да губят ключов персонал, посочва Съветът за финансова стабилност към Г-20

21:55 | 14.06.12 г.
Г-20: Банките не се съобразяват с новите правила за бонусите

Банките не се съобразяват с глобалните правила за орязване на бонусите, съобщи регулаторната финансова работна група към Г-20, цитирана от Ройтерс.

Агенцията припомня, че заради кризата през 2007-2009 г. групата на 20-те най-развити световни икономики одобри нови правила, според които бонусите на банкерите трябваше да бъдат намалени, за да не се изкушават те да поемат по-големи рискове.

Установи се практиката банките да определят точния размер на предварителните бонуси в брой. Останалата част от допълнителните възнаграждения трябва да се разсрочват във времето и да се изплащат в акции.

В доклад на Съвета за финансова стабилност към Г-20 обаче се посочва, че има нужда от по-строг контрол при прилагането на правилата за банкерските бонуси.

“Привеждането в съответствие на компенсациите с изпълнението на новите правила е едно постоянно предизвикателство за институциите, тъй като те не искат да загубят ключов персонал”, пише в доклада.

Общественият гняв срещу заплащането на финансистите в Европа и САЩ обаче непрекъснато расте, тъй като редица банки оцелеят само благодарение на държавните помощи.

Заради ескалацията на напрежението дори най-големите акционери в банки като Barclays например вече оказват натиск върху ръководствата да намалят премиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още