IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-20: Нужни са допълнителни правителствени мерки за световното възстановяване

Според групата последните монетарни стимули на централните банки ще осигурят време за действия в подкрепа на икономическия растеж

10:30 | 25.09.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мексиканският заместник-министър на финансите Херардо Родригес. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мексиканският заместник-министър на финансите Херардо Родригес. Снимка: Архив Ройтерс

Заместник-министрите на финансите и представителите на централните банки на страните от групата на 20-те най-големи икономики Г-20 се обединиха около мнението, че последното монетарно разхлабване от страна на развитите държави ще осигури време за световното икономическо възстановяване и че правителствата трябва да предприемат допълнителни действия в подкрепа на икономическия растеж.

Това заяви заместник-управителят на мексиканската централна банка Мануел Рамос Франсиа, цитиран от Bloomberg, след двудневна среща на представителите на Г-20 в Мексико, която в момента е ротационен председател на групата.

„Чрез монетарното разхлабване може да бъде осигурено време, но рисковете остават“, каза Рамос Франсиа. „Например за да бъде оздравена Европа ефикасно, трябва да бъдат приложени други типове политики“, добави той.

В началото на септември Европейската централна банка обяви, че е готова да изкупува неограничени количества краткосрочни държавни облигации на страни, за които са влезли в сила спасителни програми. Седмица по-късно Федералният резерв на САЩ оповести трети кръг на вливане на ликвидност в страната, а през миналата седмица японската централна банка разшири програмата си за изкупуване на активи.

Страните от Г-20 призовават за повече прозрачност на пазарите на суровини и за мерки за повишаване на добива, транспортирането и търговията със суровини, за да бъде ограничена волатилността при цените им, заяви мексиканският заместник-министър на финансите Херардо Родригес. По думите му добивът на суровини „бе централна тема в обсъжданията ни“.

Родригес посочи, че е било обсъдено увеличаването на квотите на развиващите се страни в Международния валутен фонд, които определят достъпа до финансиране, финансовите задължения и правата на глас. До конкретно решение вероятно ще се стигне до края на настоящата или началото на следващата година, добави той.

Представителите на Г-20 са се съгласили, че развиващите се икономики трябва да увеличават присъствието си в МВФ „постепенно“ въз основата на показатели, включително брутния вътрешен продукт, отбеляза Родригес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Това с намаляването на социалните помощи предполагам, че скоро ще ти се сбъдне. Вече се превръщат в прекалено голям разход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Верно е.Предлагам следната крайно необходима мярка - всички мързеливи социалисти и търтеи да се задължат да работят вместо да им се дава възможност да живеят на социални помощи. Да се премахнат социалните помощи и да се осигурят работни места на МРЗ за всеки безработен.Навсякъде из Европа много се увеличиха хората, които ги устройва да живеят на социални помощи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още