IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Франция призоваха Иран да освободи петролния танкер под британски флаг

Иран започна днес разследване срещу танкера

15:07 | 20.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германия и Франция призоваха Иран да освободи задържания в Ормузкия проток петролен танкер под британски флаг "Стена Имперо", предадоха ДПА и Франс прес, цитирани от БТА. 

"Това е неоправдана намеса в гражданското корабоплаване, която допълнително усложнява и без това напрегнатата ситуация", изтъква германското външно министерството в изявление.

Иран задържа петролния танкер "Стена Имперо" в Ормузкия проток с твърдението, че е нарушил морското право. Корабът бе откаран на иранско пристанище.

Танкерът под британски флаг е собственост на шведска компания, отбелязва ДПА.

Втори танкер под либерийски флаг, но собственост на Великобритания, също бе задържан за кратко вчера от иранските власти, и после бе освободен.

"Правителството категорично осъжда задържането на двата търговски кораба в Залива. Нова ескалация в региона може да е много опасна. Тя би подронила продължаващите усилия за решаване на сегашната криза", заяви в Берлин говорител на германското външно министерство.

"Призоваваме иранските власти да освободят в най-кратък срок танкера и неговия екипаж и да спазват принципа за свобода на корабоплаването в Залива", посочва в изявление и френското външно министерство.

Министерството изразява своето голямо безпокойство във връзка със случая и отбелязва, че подобни действия вредят на необходимия процес по намаляване на напрежението в региона на Залива.

"Ние решително осъждаме това (действията на Иран) и изразяваме пълната си солидарност с Великобритания", се казва в изявлението.

Иран започна днес разследване във връзка със задържания в Ормузкия проток петролен танкер под британски флаг. Задържането на танкера според Лондон е неприемливо. Британските власти посъветваха плавателните съдове под британски флаг да заобикалят стратегически важния проток, където напоследък инцидентите с танкери зачестиха.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още