IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия удължава до края на 2017 г. участието си в операцията в Сирия и Ирак

Обама иска допълнително бюджетно финансиране за извънредните операции на САЩ в чужбина

08:58 | 11.11.16 г.
<p>
	Германски военни са въвлечени в обучението на иракски кюрди, които подкрепят правителствените сили на Ирак в борбата с &quot;Ислямска държава&quot; на територията на страната. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Германски военни са въвлечени в обучението на иракски кюрди, които подкрепят правителствените сили на Ирак в борбата с "Ислямска държава" на територията на страната. Снимка: архив, Ройтерс

Германският Бундестаг одобри късно снощи продължение на участието на страната в операциите на западната коалиция за борба с терористичната организация "Ислямска държава" в Сирия и Ирак до края на 2017 г., предава Асошиейтед прес. 

Подновеният мандат разрешава и участието на германски военни специалисти при формирането на екипажи на самолети на НАТО за радиолокационно разузнаване. Те имат задача да контролират въздушното пространство в района на бойните действия, пише БТА.

Решението на парламента в Берлин беше прието с 445 гласа “за” срещу 139 “против”. 

Германия оказва подкрепа на коалицията с шест разузнавателни самолета "Торнадо", разположени в базата на НАТО в Инджирлик, Турция. Инструктори на Бундесвера обучават иракски кюрди.

Германската фрегата "Аугсбург" съпровожда френския самолетоносач "Шарл де Гол". Германски военен персонал присъства и в щабовете на коалицията. Общата численост на контингента не надхвърля 1 200 души.

Същевременно американският президент Барак Обама поиска от лидерите на Конгреса да му бъде предоставено допълнително бюджетно финансиране в размер на 11,6 млрд. долара за оказване на помощ на Афганистан за подготовка на неговите сили за сигурност, за противодействие на терористичната групировка "Ислямска държава", както и за издръжка на по-голям брой войници в чужбина.

Обама иска законодателите да внесат поправки във федералния бюджет за започналата на 1 октомври нова финансова година, за да бъдат увеличени разходите, предвидени за "извънредни операции в чужбина". Обама предвижда за тази цел да бъдат заделени 5,8 млрд. долара. за военните операции в Афганистан, Сирия и Ирак.

Същата сума той иска и за бюджета на Държавния департамент и влизащата в неговата структура Агенция за международно развитие. Тя ще се изразходва за "укрепване на безопасността на посолствата", а също и за оказване на помощ на населението на онези райони в Ирак и Сирия, от които са били изтласкани джихадистите на "Ислямска държава" и другите екстремисти. 

Ако искането на Обама за допълнително финансиране бъде одобрено, разходите за "извънредни операции в чужбина" на САЩ през тази финансова година ще нараснат на 85,3 млрд. долара.

В отделна писмена декларация, подкрепяща искането на президента, държавният секретар Джон Кери заявява, че САЩ и задграничните им партньори и съюзници са разработили и успешно реализират "всеобхватна стратегия" за унищожение на “Ислямска държава”. Той посочва, че се готви решаващ удар срещу организацията чрез освобождаването на Мосул в Ирак и настъпление срещу Ракка в Сирия. 

Искането на Обама трябва да бъде разгледано на последната сесия на сегашния състав на Конгреса, която започва през следващата седмица. Според АП не е ясно дали законодателите ще го подкрепят, защото не се знае какви средства републиканците, които имат мнозинство и в двете камари на Конгреса, са готови да отпуснат, след като техният съпартиец Доналд Тръмп спечели президентските избори и ще влезе в Белия дом след два месеца. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още