Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Гигантите в бизнеса с изкопаеми горива саботират дебата за климатичните промени

Те поддържат силно присъствие в дебата за изменението на климата, но налице трябва да е разграничаване между участие и възпрепятстване

Гигантите в бизнеса с изкопаеми горива саботират дебата за климатичните промени

Снимка: Ройтерс

Петролните гиганти като ExxonMobil и Royal Dutch Shell поддържат изключително голямо присъствие в глобалната дискусия за промените в климата, работейки за подкопаването на научния консенсус и забавяне на напредъка при взимането на политически решения. Такива поне са заключенията на екологичната мониторингова организация Climate Investigations Center (CIC), цитирани от Bloomberg.

Докладът на организацията твърди, че организациите на компании в бизнеса с изкопаеми горива са изпратили над 6400 представители при провеждане на преговори за промените в климата от 1995 г. насам, включително представители от Shell, BP и ExxonMobil.

От последната компания отказаха коментар във връзка с доклада, а другите две не отговориха на запитване, посочват от Bloomberg.

Още по темата

Заключенията на CIC подкрепят сходен доклад от април, който обвинява Глобалната климатична коалиция – индустриална група, финансирана от компании в сектора на изкопаемите горива, че е работила с цел дискредитиране на Междуправителствения панел за климатичните промени на ООН, подкопавайки Протокола от Киото.

Въпреки че Глобалната климатична коалиция е разпуснат през 2001 г., нейните членове продължават да посещават мероприятия, представлявайки различни организации, показват данните на CIC.

Бивши членове на организацията са посещавали събития като представители на други структури, сред които Международната асоциация за търговия с емисии (IETA) и Световният бизнес съвет за устойчиво развитие (WBSCD). От 2002 г. насам тези две групи заедно са изпратили 2673 делегати при провеждането на различни дискусии за опазване на климата.

ExxonMobil, Shell и BP са част най-малко от едната от двете групи, показва проверка на сайтовете на организациите. Заедно трите компании допринасят за 5,2% от индустриалните парникови газове, отделяни в атмосферата, от 1988 г. до 2015 г., показват данни на организацията CDP за големите замърсители.

„Макар Глобалната климатична коалиция да я няма, нейното влияние може и да не си е отишло“, посочва Джеси Браг, медиен директор на активистката организация Corporate Accountability. По думите му новият доклад „свързва точките и подсилва довода защо правителствата трябва да се вгледат във влиянието на търговските асоциации на изкопаемите горива на международно ниво“, заяви той.

Въпреки това присъствието на индустрията е задължителна част от дебатите за защита на околната среда. Без съдействие от страна на бизнеса би било невъзможно да се приложат необходимите мащабни промени за борба с климатичните промени.

Но налице трябва да е разграничаване между участие  и възпрепятстване. 

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (18)

   1| 2    
0
 
0
 
18
julian12 до: Mavi Goz
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Ето как. Как работи една саморегулираща се система?
За някакви входни данни се очкват някакви изходни данни. Ако в изходните данни има отклонение, то се връща обратно на входа и така системата се коригира като взема предвид отколнението. Това е работило до сега защото на Земята е нямало такъв унищожителен външен за системата фактор като човечеството, което внася толкова голямо отклонение, че системата не може да го обработи тъй като излиза извън лимита на допустимата грешка. И така настъпват необратимите процеси. Или системата спира да работи или се опитва да работи с грешка извън допустимите граници. В нашият случай е второто. :)
6
 
0
 
17
khao до: Mavi Goz
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
баааа, ти си бил по тъъъп и от импа ... Примера който си дал е супер неадекватен !!!
2
 
6
 
16
Mavi Goz до: julian12
преди 3 седмици
"Моето виждане е, че с нашите действия наистина може да причиним необратим процес на затопляне."

Би ли обяснил, с какви ваши бездействия можете да спрете необратимия процес на затопляне? Щото пък според мен, единствено спирането на всякаква човешка дейност може да даде глътка въздух на природата да се възстанови. Последен пример - районът около Чернобил, където от 30 години няма човешка дейност и природата цъфти - уж радиация, а напълно възстановена популация от здрави и репродуктивни диви животни, изобилие от здрава растителност... И не им пречи глобалното затопляне... което никой не може да каже дали е необратимо или обратимо, щото е пълно с доказателства за обрати в климата назад във времето... Да не се окаже, че шансът за природата е в една тотална ядрена война с изчезване на човечеството...?
А ако все пак ви се живее и искате цивилизация и екстри, то по-добре да спрете да плещите врели-некипели... Щото нема как и у я до края и душата в рая... ;) :lol:
4
 
2
 
15
khao до: julian12
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
доживех да ти сложа плюс... един път да си проличи че има мозък и в твоята глава!
Аз няма да се изказвам, щото се уморих да се боря с тия неуки кресльовци, като императрицата ! рядко неуко същество!
4
 
4
 
14
michaelis12 до: Mavi Goz
преди 3 седмици
... Climate Investigations Center (CIC), цитирани от Bloomberg.
--------------------------------------------------------
е кво искаш да си видел нещо от някоя друга медия некви такива глупости ? Се от некви американски ( световни нали как иначе) "изследователски центрове" и еврейската напаст кат Бльомбурга, но тоя път надали ше им се отвори парашута на тия гадове, просто тези дет са гладните как си написал ше си вземат полагаемото назависимо дали евреите ше лаят със зелените кхмери на умрело или ньет .....

Още от Други
Австралийският банков надзор търси още средства, за да бъде по-строг