Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Глобална организация прави първи опит за регулация на пазара на криптовалути

Работната група за финансови действия (FATF) ще изиска регистрация и контрол на фирмите, свързани с криптовалути, за да се избегне прането на криминални пари

Глобална организация прави първи опит за регулация на пазара на криптовалути

Снимка: Ройтерс

Компаниите за криптовалути ще станат обект на специални правила за предотвратяване на злоупотребите с цифровите валути и прането на пари, предава Ройтерс, като се позовава на съобщение на Работната група за финансови действия (FATF) – глобална организация, основана преди 30 години с цел борба с прането на пари.

Това е първият опит на световен регулатор да ограничи бързо растящия сектор на криптовалутите, коментира информационната агенция.

Работната група за финансови действия иска от държавите да затегнат контрола върху обмена на криптовалути, за да спре използването на цифровите валути за изпиране на пари.

Решението на FATF, в която влизат държави от САЩ до Китай и органи като Европейската комисия (ЕК), отразява нарастващата загриженост сред международните правоприлагащи агенции, че криптовалутите се използват за изпиране на доходи от престъпления.

Държавите ще трябва да регистрират и контролират фирмите, свързани с криптовалути, например борси и попечители. Те, на свой ред, ще са длъжни да извършват подробни проверки на клиентите и да докладват за подозрителни сделки,казва се в изявление на Работната група.

"Това ще позволи на нововъзникващия сектор на финансите да остане една стъпка пред нечестните режими, които търсят възможности за набиране и прехвърляне на средства без проследяване“, посочва се в съобщение, публикувано на сайта на Министерството на финансите на САЩ.

Още по темата

От Европол – европейската полицейска агенция, коментират пред Ройтерс, че все по-често криптовалути се използват за изпиране на криминални пари. "Това е риск, пред който всички сме изправени по целия свят", допълва президентът на FATF Маршал Билингсли. “Нациите трябва да напредват бързо. Това е неотложен въпрос“, заключава той.

Тази година Европол, след проведено международно разследване, е разпаднал испански наркокартел, който е изпирал парични средства с помощта на два крипто банкомата, машини, които издават криптовалути за пари в брой. С криптовалутите са правени трансгранични прехвърляния на средства и „разбиване“ на големи парични трансфери на малки суми, които е по-трудно да бъдат проследени. Разследването е водено включително и в „тъмната мрежа“, където плащанията се осъществяват и чрез по-анонимни криптовалути.

Решението на FATF идва в момент, в който централните банки изразяват все повече опасения за сектора на криптовалутите, определян от някои като средство за премахване на държавния контрол. Централните банки пък го смятат за потенциална заплаха за техния статут на гарант на финансовата система, посочва Ройтерс.

Тази седмица социалната мрежа Facebook предизвика вълна от критики от страна на регулатори и политици, след като разкри плановете си за собствена криптовалута – Libra. Трима европейски централни банкери заявиха след обявяването и, че криптовалутите могат да застрашат финансовата система или да бъдат използвани за изпиране на пари.

Инициативата FATF е първият опит за установяване на глобален подход в регулирането на пазара за търговия с цифрови валути, чийто обем се оценява на над 300 млрд. долара.

По статията работи: Миглена Иванова
Още по темата: Други Криптовалути

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
1
 
2
 
15
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Тези бюрократи са се самозабравили.

Прочетете в англоезичните медии какво всъщност предлагат. (Това е превод с много съкращения.)

Те просто не разбират как работят новите безразрешителни закриващи технологии.

Също така неострите им тикви не могат да проумеят, че тези регулации са театър на сигурността и че законите за KYC/AML/CFT са отишли твърде далеч и са застрашени личните данни на потребителите - на всяка стъпка трябва потребителите да си дават личните данни на някого. Какво може да се обърка?

Балансът между правото на конфиденциалност (privacy) и борбата с престъпността е силно нарушен.

Някой вярва ли, че корумпираните политици са спрели да взимат подкупи след като въведоха изискване доставчиците на платежни услуги и банки да играят театъра на сигурността (да събират лични данни за клиентите си и да ги карат да попълват декларации)?

Политиците продължават по същия начин, защото много добре разбират, че театърът на сигурността не е пречка за тях.

Помните ли скорошните протести за безсмислените бумаги, които счетоводните фирми и търговците "на едро" (всъщност търговци, които подават на други търговци) трябваше да пращат до ДАНС? Подобни бюрократични процедури ще се увеличават и познайте кой ще плаща за тях.

Няма да ви се размине, ще си плащате за всичко това когато отидете в магазина да купите хляб, когато ползвате банкови услуги (месечните такси ще се увеличат, защото банките трябва да си компенсират разходите по театъра на сигурността и няма да допуснат тези разходи да са за тяхна сметка, вие ще платите за това).
3
 
3
 
14
Sakamano до: SS-23
преди 3 седмици
Ти сега почна да измисляш един след друг глупав аргумент докато ми омръзне да споря ли? Това е системата на khao, ще те съди за авторски права.
2
 
5
 
13
SS-23 до: Sakamano
преди 3 седмици
" Такова количество биткойни не можеш да продадеш за минути, а веднага щом "автора" започне да продава, това моментално ще се забележи и цената ще се срине.
--

Точно така, затова се организира "ръст", за да може "Сатошито" да раздаде на всички офчици, по време на "ръста"... сего това наблюдаваме...
3
 
4
 
12
Sakamano до: SS-23
преди 3 седмици
Няма никакъв таргет. Такова количество биткойни не можеш да продадеш за минути, а веднага щом "автора" започне да продава, това моментално ще се забележи и цената ще се срине. От срив на биткойна не печели никой. Единственият шанс "авторът" да си осребри биткойните е това да стане популярна и високо ликвидна валута.
4
 
4
 
11
SS-23 до: Sakamano
преди 3 седмици
Но той досега не е продал нито един от тях.
---

Щото не го е докарал до таргета. "Автора" не мисли, че има само един адрес, който умишлено е оставил "да го гледа" Тълпата...

Още от Други
Иран е задържал британски петролен танкер в Ормузкия проток*