IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалната империя на една малка държава

Катар си възвръща апетита към сделки, след като сривът на цените на петрола забавиха трансакциите през 2015 и 2016 г.

17:02 | 14.01.17 г.
<p>
	Доха. <em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Доха. Снимка: pixabay.com

Катар си възвръща апетита към сделки. Само през последните два месеца най-богатата страна на глава на населението в света е инвестирала в най-големия производител на птиче месо в Турция, в руския петролен гигант Роснефт и в британската газова компания National Grid, коментира Bloomberg.

Инвестициите до голяма степен са направени през инвестиционния фонд Qatar Investment Authority (QIA), създаден през 2005 г., за да управлява неочакваната печалба от продажбата на втечнен природен газ, на който страната е най-големият износител в света.

Оттогава насам Катар е натрупала 335 млрд. долара в активи в цял свят, превръщайки държавния си фонд в 14-ия по големина в света, сочи Sovereign Wealth Fund Institute. Според данни от Bloomberg Terminal пазарната капитализация на фонда в момента в размер на 88,4 млрд. долара.

След редица сделки през предишните години трансакциите са се забавили през 2015 и 2016 г. заради срива на цените на петрола.

Предвид възстановяването на суровината от миналата година, Катар отново е обратно в играта. Ето и някои от най-големите инвестиции на страната в глобален план:

Катар

Ако решите да посетите катарската столица Доха, пътуването ви ще започне от струващото 17 млрд. долара летище Hamad International Airport. Qatar Airways, която е финансово подкрепена от QIA, управлява летището, а това е само малка част от отпечатъка на фонда в страната.

QIA е най-големият инвеститор на катарската фондова борса с мажоритарни дялове в Qatar National Bank – най-големия кредитор в Съвета за сътрудничество на Персийския залив, и в телекома Ooredoo, който развива дейността си в 12 страни и се председателства от шейх Абдулла бин Мохаммед бин Сауд ал-Тани, което е и главен изпълнителен директор на QIA.

Европа

Европа отдавна е топ дестинация за парите на Катар, като Западна Европа е регионът е с най-голям дял инвестиции във фонда - общо 42,7%. Страната инвестира милиарди в Barclays и Credit Suisse по време на финансовата криза от 2008 г. Бившият катарски министър-председател и член на кралското семейство шейх Хамад бин Джасим бин Джабр ал-Тани инжектира 1,75 млрд. евро в Deutsche Bank през 2014 г., след като германският кредитор продаде акции, за да увеличи капитала си.

QIA е най-големият акционер в германския производител на автомобили Volkswagen и играе основна роля в придобиването за 29 млрд. долара на Xstrata от Glencore през 2012 г.

Други високопрофилни сделки включват закупуването на футболния отбор Пари Сен-Жермен от Qatar Sports Investments през 2011 г., който спечели четири титли във френската лига. Подкрепяната от катарски инвеститори Mayhoola for Investments пък купи италианския луксозен бранд Valentino от Permira Advisers през 2012 г. за около 700 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още