Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Глобалната търговия се забавя повече от очакванията

Според нов доклад обемът на глобалната търговия е в застой от 18 месеца насам

Глобалната търговия се забавя повече от очакванията

Снимка: архив Ройтерс

Забавянето в световната търговия е много по-лошо от смятаното досега, а обемът на глобалната търговия е останал без промяна през последните 18 месеца на фона на вълната от протекционизъм, сочи нов доклад, цитиран от Financial Times.

Анализът илюстрира защо редица бизнес лидери са разтревожени за търговията и световната икономика, докато политици като кандидата на консерваторите за президент на САЩ Доналд Тръмп се надигат срещу „глобализма“ и обещават да издигнат нови бариери срещу търговията.

Политиците и икономистите все повече се тревожат за забавянето на растежа на глобалната търговия. Според последния доклад на Global Trade Alert, която следи протекционизма по света, този растеж е изчезнал, а обемът стоки, търгуван по света, е в застой от януари 2015 г.

Още по темата

Подобен продължителен период на нулев растеж се среща рядко в историята на икономиката, казва Саймън Евет, професор по международна търговия и икономическо развитие в швейцарския университет University of St Gallen и водещ автор на доклада. „Всъщност не се случва често извън рецесии“, казва той.

Докладът се базира на данни, събрани от Холандското бюро за анализ на икономическата политика, което публикува месечен доклад за обема на глобалната търговия. Последните му данни, за април тази година, показват, че както обемът, така и вносът на глобално ниво остава под нивата от януари 2015 г. и отчита слабо движение през периода.

Икономистите остават разделени за причините за забавянето. Макар че някои обвиняват пропълзяващия протекционизъм, който започва да спира световната икономика, други виждат задействането на дългосрочни тенденции, например скъсяването на глобални вериги за доставка и нарастваща роля на дигитална търговия.

Органи като Международния валутен фонд (МВФ) и Световната търговска организация (СТО) обръщат все повече внимание на протекционизма. Преди срещата на търговските министри от Г20 миналата седмица СТО предупреди, че с все по-бърз темп се въвеждат протекционистки мерки, а МВФ изрази нарастващите си опасения за протекционизма, който възприема като нова заплаха за мудната глобална икономика.

След срещата си през миналия уикенд министрите от Г20 излязоха с декларация, с която призоваха да се избягват инициативи, които водят до протекционизъм.

Това послание обаче се противопоставя на голяма част от политическия дебат в страни като САЩ например, където Тръмп обещава да прекрати търговските сделки между САЩ и редица държави, включително Китай и Мексико.

Според Евет искането на Г20 е обратно и на политическата реалност. Броят на дискриминативните мерки, например правила за местно съдържание и субсидии за местната индустрия, въведени от правителствата, се е повишил с 50% през 2015 г. спрямо предишната година, сочи базата данни на Global Trade Alert. Страните от Г20 допринасят с 81% за тези мерки.

Опасението е, че подобни ходове може да продължат, докато глобалната търговия се забавя, а правителствата се опитват да защитят своя дял, казва Евет.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
0
 
2
 
14
abdul до: ratten
преди 4 години
Няма профилна снимка
Същите хора са, те просто са се поддали на разнообразните изкушения.
Ако хванеш средностатистически гражданин и го изстреляш на върха на държавата няма да по-различно.
0
 
2
 
13
ratten до: abdul
преди 4 години
нещо като инцест е ))
дори не знаем кои *** и болни кратуни дърпат конците на управляващите.
0
 
3
 
12
abdul до: ratten
преди 4 години
Няма профилна снимка
над средната класа парите нямат значение.
Нещо като монархия е, всички се познават, сраждат се до урудливост..
0
 
2
 
11
преди 4 години
впрочем тоя модел на капитализъм и управление отдавна ме озадачава.
да изцедим работниците, заети в създаването на продукт. да им плащаме колкото са се възпроизвежда работна ръка, не повече. да ограничим и намалим и доходите на средната класа, защото тя създава проблеми, чете, образова се, изказва претенции, неслуша.
но кой ще харчи пари тогава?!
0
 
3
 
10
ratten до: khao
преди 4 години
хахо, ти си типичния многознайко оператор на телефон в кол център. всичко ти е ясно, критикуваш подред, който и да е. ама не ти хрумва у видинската лебеница, че пишеш на хора, стигнали далече, далече извън обърканите ти възприятия.
охльо )))

Още от Други
Карлос Гон създава университетска бизнес програма в Ливан