IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният дълг продължава да расте през 2019 г., изпреварвайки икономиката

Дългът се увеличава с 3 трлн. долара през първото тримесечие до 246,5 трлн. долара – втората по големина сума в долари след същия период на 2018 г.

17:16 | 16.07.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нивата на дълга в световен мащаб отбелязват ново повишение през първото тримесечие на 2019 г., задминавайки глобалната икономика и приближавайки се до миналогодишния абсолютен рекорд, съобщават от Института за международни финанси.

Дългът се увеличава с 3 трлн. долара през периода до 246,5 трлн. долара – близо 320% от икономическото производство, става ясно от доклада на базираната във Вашингтон институция, публикуван във вторник. Това е вторият по големина тримесечен дълг в долари в историята след първите три месеца на 2018 г., съобщава Bloomberg.

Въпреки това дългът бе по-голям през 2016 г. и 2017 г. като дял от световния брутен вътрешен продукт (БВП).

дълг дълг

Начело на ръстовете са новите задължения на американското федерално правителство, както и на глобалния нефинансов бизнес.

Ускорението показва, че миналогодишното забавяне в натрупването на дълг е било по-скоро временен ефект, отколкото трайна тенденция, смятат от института.

Докладът е публикуван на фона на нарастващите очаквания за отслабване на паричните политики на много места по света – мярка, която ще стимулира още повече взeмането на кредити.

От Института за международни финанси посочват, че кредитите на развиващите се пазари достигат до нов рекорд от 69 трлн. долара, като дългът в развитите страни също продължава да нараства с 1,6 трлн. долара през първото тримесечие на годината до 177 трлн. долара. Сумата включва и 69 трлн. долара в САЩ, където се наблюдава ръст на правителствената задлъжнялост.

В същото време китайските компании продължават да намаляват дълговете си, като тези на нефинансовите корпорации в страната се свиват до 155,6% от БВП от 158,3% година по-рано. Нивото обаче продължава да е два пъти над това в САЩ.

На развиващите се пазари бизнесът става все по-зависим от краткосрочни вземания, които „оставят някои силно задлъжнели фирми по-уязвими на промени в глобалния риск апетит“, посочват от института.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Светът е фалирал реално. През 2007 световния дълг беше 70 трилиона $, а сега гони 250 трилиона $, а след 10 години вероятно ще се измерва в квадрилиони или десетки квадрилиони $, а до 2050 вероятно ще се мери в единици, чието име никой даже не е чувал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още