Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Глобалните продажби на оръжие растат въпреки пандемията

За шеста поредна година има ръст, макар че е най-слаб от три години насам, отчита Sipri

Глобалните продажби на оръжие растат въпреки пандемията

Снимка: Bloomberg LP

Икономическите последици от пандемията не са пробили джобовете на водещите световни оръжейни компании. Напротив: 100-те най-големи продавачи на оръжие в света са продали въоръжение и военни услуги на стойност 531 млрд. долара през 2020 г., което е леко увеличение от 1,3% в реално изражение (без отчитане на валутни колебания) на годишна база, обяви Стокхолмският международен институт за изследвания на проблемите на мира Sipri в доклад, публикуван в понеделник. Въпреки че това беше най-слабото увеличение от три години, то е шестото поредно увеличение.

Организацията изследва официалните данни за продажбите на стоте най-големи оръжейни компании в света.

„Въпреки че глобалният брутен вътрешен продукт спадна с почти 3,1% през 2020 г., оръжейната индустрия все пак успя да нарасне с 1,3 процента“, каза германо-австрийският изследовател от Sipri Александра Маркщайнер пред DPA. Вярно е, че ръстът на продажбите на оръжие не е толкова голям, колкото в предишни години, „но ние все още тълкуваме това като индикация, че глобалното производство на оръжия се оказва доста устойчиво на шока от пандемията и произтичащия от него икономически спад“.

Още по темата

Доклад на Sipri, публикуван през пролетта, вече показа, че страните по света влагат повече пари във военния си апарат от преди – и то въпреки пандемията от 2020 г. В големи части на света военните разходи са нараснали, казва оръжейният експерт Маркщайнер. Някои правителства дори ускориха плащанията си към оръжейната индустрия, за да смекчат последиците от кризата.

Водещата си позиция запазват САЩ - 41 от компаниите в първите 100 са американски. През 2020 година техните оръжейни продажби са възлезли общо на 285 милиарда долара, което е 1,9 процента повече от 2019 г. Това съответства на дял от 54 процента от всички продажби сред първите 100 компании. На второ място по продажби е Китай с дял от около 13 процента, следван от Великобритания със 7,1 процента.

На второ място в класацията е Китай с пет компании в първите 100 и продажби за 66,8 милиарда долара - 1,5 на сто повече от 2019 г. Това е дял от около 13%.

Обемът на продажбите на европейските военно-промишлени компании е възлизал миналата година на 109 милиарда долара. От тях 37, 5 млрд. долара се падат на седем британски компании, което е 6,2 процента повече от 2019 г. и представлява дял от около 7,1%,

Обемът на продажбите на шестте френски компании от топ 100 е спаднал със 7,7 на сто, а на руските - със 6,5 на сто.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
2
 
6
zelka007 до: Стоян Петров
преди 1 месец
ние не сме надежден партньор за да ни продадат Ф35 ... тук е пълно с русoфилиcтици , и сред населението и сред военните ... та ние визи не можем да получим като бели хора , та топ военна техника ... :)))
2
 
2
 
5
Стоян Петров до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Президента е еволюирал(може и да се е еманципирал) и е харесал Ф-35. Не е трудно да се намерят 2-3 млрд долара , за да ги закупим. САЩ обаче може и да не ни ги продадат, защото са наясно че Дoгaн, Шиши и Корнелия може да се сбият за да се качат на някоя от машините и да отлетят за Москва. Не че рушняците ще успеят да копират нещо, но друго си е да я разглобят до последният болт.
4
 
1
 
4
преди 1 месец
и ние ще се включим в този ръст ... трябват ни още осем Ф16-ки и нови пво пейтриът ... две подводници и нови машини за пехотата ... нови радарни системи ... има какво да дадем ...
6
 
1
 
3
Стоян Петров до: дядя Вова
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Смeшкo, ами да си гласуват рушняците военен бюджет 700 млрд долара и готово. русия става хегемон. Сегашният(САЩ) и на мен ми омръзна. Така ***, така.
2
 
5
 
2
дядя Вова до: Стоян Петров
преди 1 месец
Щатският военен бюджет е толкова, колкото и 10-те държави надолу в класацията. Още някой от съюзниците на САЩ или сателити, ако решат да купят нещо руско биват кастрирани. Или поне минава опит за кастрация. Справки комшиите.

Още от Други
МВФ понижи прогнозата си за растежа на световната икономика до 4,4% през 2022 г.