Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Глобалните военни разходи са достигнали 1,7 трлн. долара през 2017 г.

Разходите за военни нужди са съставили 2,2% от глобалния БВП или по 330 долара на всеки земен жител, показва доклад

Глобалните военни разходи са достигнали 1,7 трлн. долара през 2017 г.

Снимка: Pixabay

Глобалните военни разходи са се повишили през 2017 г. до най-високото си равнище след Студената война, като САЩ, Китай и Саудитска Арабия са начело в списъка, сочи годишният доклад на Стокхолмския международен институт за изследвания на проблемите на мира (СИПРИ), публикуван рано тази сутрин. 

Военните разходи в света са се увеличили с 1,1% спрямо 2016 г. и са достигнали общо 1,73 трилиона долара, предаде DPA. Разходите за военни нужди са съставили 2,2% от глобалния БВП или по 330 долара на всеки земен жител, отбелязва ТАСС.

САЩ остават лидер с 610 милиарда долара, без изменение спрямо предишната година. На тях се пада над една трета от глобалните военни разходи в света, отбелязва ДПА. След тях е Китай, като страната е изразходвала 228 милиарда долара, увеличение с 5,6% спрямо 2016 г., като според СИПРИ е най-голямото увеличение в абсолютна стойност - 12 милиарда долара. 

Още по темата

Делът на страната в глобалния обем е нараснал от 5,8% през 2008 г. до 13% през 2017 г. Саудитска Арабия е изместила Русия от третото място, изразходвайки 69,4 милиарда долара, увеличавайки разходите си с 9,2%. След нея в региона на Близкия изток се нареждат Иран (+9%) и Ирак (+22%). В тази част от света делът от БВП, използван за военни цели, е най-висок – 5,2%. Нито един друг регион не е изхарчил за военни нужди повече от 1,8% от БВП, отбелязва ТАСС. 

Военните разходи на Русия са спаднали през 2017 г. за първи път от 19 години (от 1998 г.) - с 20% в сравнение с 2016 г. - до 66,3 милиарда долара, уточнява БТА. Орязването на военния бюджет на Руската федерация с 13,9 милиарда долара е било най-голямото в света за изминалата година.

СИПРИ посочва като основен фактор падането на цените на петрола. В резултат делът на военните разходи е спаднал от 5,5% до 4,3% от БВП на страната. Въпреки това руският показател продължава да е най-високият в Източна Европа.
Частично "заради усещането за заплаха, произлизаща от Русия", страните от Западна и Централна Европа са увеличили миналата година военните си разходи съответно с 12% и 1,7%.

Съвкупните разходи на 29-те страни от НАТО са били 900 милиарда долара или 52% от глобалните военни разходи, отбелязва ТАСС. Индия е изтикала Франция на пето място, изразходвайки почти 64 милиарда долара за военни цели (увеличение с 5,5% спрямо предишната година). 

Данните на СИПРИ включват заплати, разходи за операции, покупки на оръжие и оборудване, изследователска и развойна дейност, отбелязва DPA. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

2
 
2
 
5
khao до: KPetkov
преди 2 години
Няма профилна снимка
ти принципно всичко си забравил и си спомняш само квото ти пуснат като опорка ! :):)
лошото е че по простите ни сънародници страдат от пропагандата дето ръсиш!
намалява го, щото няма избор, след като няколко години беше яко увеличен и пари не останаха в бедната ***. Тоест да ти го преведа като за прозти като теб : Намаля го, не защото искат и са големите миротворци, а защото нема пара за следващата година !
3
 
2
 
4
KPetkov до: khao
преди 2 години
Няма профилна снимка
Тая статия я бях забравил. Благодаря, че ми напомни. Та какво викаш относно намалението на руския бюджет за война. Били го увеличили :)

Русия планира намаление на бюджета за отбрана до под 3% от БВП
3
 
2
 
3
khao до: KPetkov
преди 2 години
Няма профилна снимка
след като няколко години го бяха завишили ... да еааа в *** хибридчик, как коментираш новината едностранчиво !

https://www.investor.bg/evropa/334/a/rusiia-planira-namalenie-na-biudjeta-za-otbrana-do-pod-3-ot-bvp-258079/
3
 
4
 
2
KPetkov до: Achtung
преди 2 години
Няма профилна снимка
А противно на приказките на натовци, че руснаците са най-голямата заплаха във вселената, Русия е държавата която орязва най-рязко разходите за война. Айде иди разбери :)

"орязването на военния бюджет на Руската федерация с 13,9
милиарда долара е било най-голямото в света за изминалата година."
0
 
3
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Страната с най-голям ръст, процентно на военните разходи в света е...... Румъния

Още от Други
Ген. Хафтар: Блокадата върху износа на петрол в Либия трябва да бъде премахната