IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалното икономическо възстановяване създава все по-добри условия за M&A сделки

Повече от половината компании планират сделка за сливане и придобиване през следващите 12 месеца, показват резултатите от проучване на EY

20:00 | 31.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pexels.com</em></p>

Снимка: pexels.com

Забележителните 98% от изпълнителните директори в цял свят вярват, че глобалният икономически ръст остава стабилен или се подобрява, сочи 17-ото издание на доклада Global Capital Confidence Barometer (CCB), представен от EY.

По-силното икономическо представяне на еврозоната е засилило очакванията на компаниите за икономическия растеж. Благодарение на растежа и в САЩ и Китай всички основни двигатели на глобалната икономика са синхронизирани във възходяща посока за пръв път от края на глобалната финансова криза, коментира се в доклада.

Именно поради това глобалните условия за сливания и придобивания (M&A) са подходящи за добро сключване на сделки през останалата част от 2017 г. Повече от половината компании в двугодишното проучване, което тази година включва 3 хил. изпълнителни мениджъри от 43 страни, планират сделка за сливане и придобиване през следващите 12 месеца.

Около 60% от респондентите в проучването очакват, че ще има все по-силна конкуренция за активи. Половината от тях смятат, че най-големият конкурент в търсенето на активи ще бъдат частните капиталови фондове. В същото време обаче цели 91% от анкетираните са на мнение, че активизмът от страна на акционерите ще се засили или ще остане на същото ниво.

Основна стратегическа причина за интереса на компаниите към M&A сделки е разширяването на глобалния им пазарен дял, но почти също толкова силен двигател (23% от отговорите) е достъпът до иновации.

Макар че опасенията за регулациите и пазарния достъп се засилват, почти три четвърти от компаниите проучват възможностите за M&A инвестиции извън страните си. Според проучването икономическото възстановяване в Европа силно привлича входящи парични потоци от цял свят. Въпреки Brexit Великобритания запазва лидерската си позиция на предпочитана дестинация за инвестиции в Европа въпреки несигурността около търговските споразумения след развода с Европейския съюз (ЕС).

Секторите, към които има най-силен интерес за придобивания, са петрол и газ (69% от анкетираните планират придобивания), миннодобивна индустрия и метали (63%), природни науки (60%), телекомуникации (59%) и промишлени продукти (59%).

В топ 5 на местата за инвестиране сред изпълнителните директори в проучването попадат САЩ, Китай, Великобритания, Германия и Австралия.

САЩ запазват първата си позиция въпреки политическата несигурност напоследък. Подобряващите се перспективи пред най-голямата икономика в света обаче продължават да са фактор, който прави американските активи привлекателни за международните купувачи заедно с доброто представяне в иновациите.

Що се отнася до Китай, макар че външните инвестиции на страната се забавят заради регулациите за капиталов контрол, дългосрочните инвестиции остават положителни. Въпреки че тези регулации може да доведат до краткосрочна волатилност, малко вероятно е те да останат постоянна мярка, тъй като китайските корпорации продължават да инвестират стратегически извън страната в съответствие с основните инициативи на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още