Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Goldman Sachs: Инфлацията е най-големият риск за световната икономика

Тя вероятно няма да се забави през идните няколко тримесечия, смятат банкери

Goldman Sachs: Инфлацията е най-големият риск за световната икономика

Президентът на Goldman Sachs Джон Уолдрън. Снимка: Bloomberg LP

Президентът на Goldman Sachs Джон Уолдрън заяви, че инфлацията е най-големият риск, който го притеснява в момента, предава Bloomberg.

„Тя не е преходна. Никога не съм виждал по-голямо разминаване между определението за преходна инфлация и това, което наблюдаваме в момента“, каза Уолдрън на конференция в сряда.

Ръководителят на Goldman Sachs посочи инфлацията като най-големия източник на безпокойство за възстановяването на икономиката в краткосрочен план и заяви, че тя има потенциал да повлияе дългосрочно на страните с нововъзникваща икономика.

Още по темата
„Повечето главни изпълнителни директори, с които говоря днес, са много притеснени за веригите на доставки, за разходите за внос на материали, стоки и все повече на работна ръка“, каза Уолдрън по време на ежегодната среща на Института за международни финанси, която отново се проведе виртуално тази година.

Изказването му е в унисон с това на главния изпълнителен директор на BlackRock Лари Финк, който заяви в интервю за CNBC в сряда, че инфлацията „определено не е преходна“. Джейми Даймън, който ръководи JPMorgan Chase & Co., отбеляза, че инфлацията вероятно няма да се забави през идните няколко тримесечия.

Уолдрън, който е основният заместник на главния изпълнителен директор Дейвид Соломон в Goldman Sachs, каза, че очакванията за инфлация вече се засилват заради нарушаването на снабдителните вериги. Той предупреди, че може да са необходими година-две за смекчаването на тези предизвикателства.

„Това всъщност дава повече време за натрупване и задържане на очакванията за инфлация. Няма съмнение, че това е съществено безпокойство“, каза Уолдрън.

Предупреждението му е в контраст с изказванията на лидери на HSBC Holdings и Bank of America, които омаловажиха инфлацията през първите два дни от срещата на Института за международни финанси. Уодрън говори преди обявяването на финансовите резултати на собствената му банка, което се очаква в петък.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
50 млрд. долара - цената на световното икономическо възстановяване?