Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Goldman Sachs: Не предприемайте подхода на Швеция срещу Covid-19 у дома

Според анализаторите редица демографски фактори са предпазили страната от най-лошото

Goldman Sachs: Не предприемайте подхода на Швеция срещу Covid-19 у дома

Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg

Разхлабеният подход на Швеция към Covid-19 може да работи за най-голямата скандинавска икономика, но би било погрешно да се разглежда като модел за подражание от други държави, твърдят от Goldman Sachs, пише Bloomberg.

Шведските училища, фитнес залите, баровете и магазините остават предимно отворени по време на пандемията. Във вторник официален доклад показа, че шведският БВП може да се свие с много по-малко от икономиките на други места. Въпреки липсата на стриктна блокада, смъртността на Швеция като дял от населението е по-ниска, отколкото в повечето от големите европейски икономики.

Още по темата

Но от Goldman не виждат доказателства за това, че други страни, възприели реакцията на Швеция срещу Covid-19, биха постигнали подобни резултати. „Това е така, защото редица шведски демографски уникални фактори са предпазили страната от най-лошото“, казва Свен Яри Стън, икономист от Goldman.

„Ето защо шведският опит не може да бъде ползван в подкрепа на бързото отваряне на икономиката на друго място“, казват анализаторите. „Гъстотата на населението е около половината от тази на Италия, а Швеция има висок дял на еднофамилни домакинства и сравнително нисък дял на жилища, в които живеят представители на много поколения.“

Смъртността в Швеция, макар и не толкова голяма, колкото на места като Великобритания и Испания, е много по-лоша, отколкото в съседите й Дания, Норвегия и Финландия. Но важното е, че развитието на заразата в страната в нито един момент не е затруднило здравната система на Швеция.

В неотдавнашно интервю за датския държавен телевизионен оператор DR главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел обясни стратегията си, аргументирайки се, че строгите ограничения имат малко смисъл за вирус, който вероятно ще съществува дълго време.

„Дългосрочната устойчивост на строгите правила не е толкова голяма. Можете да налагате такива ограничения само за кратък период от време “, посочва той. „Така че трябва да намерите различен начин и нашият модел може да се окаже по-устойчив“. 

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
3
 
4
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Акой подход да предприемем господа банкери?!!

Нали се сещате, че когато когато приключи карнавала наречен "КОРОНАВИРУС" и маските паднат ще блесне жестоката истина, че САЩ е една БАНКРУТИРАЛА ДЪРЖАВА на която никой няма да има желание да купува хартийките и облигациите?!!

Проблема е , че не само САЩ но и ЕВРОПА ще поеме по пътя надолу към пропастта.

УБИТА ИКОНОМИКА , СРИВ НА ИЗНОСА , ОГРОМЕН ВЪНШЕН ДЪЛГ , ОТРИЦАТЕЛНО ТЪРГОВСКО САЛДО - това е състоянието не само на САЩ но и на всички останали носители на тази ЛИБЕРАЛНА СИСТЕМА в която СПЕКУЛАТА и ИЗМАМАТА са издигнати в култ , а ИКОНОМИКАТА и ДЪРЖАВАТА са останали на втори план.

НОВОТО Е ПРЕДСТОЯЩАТА СМЯНА НА ЛИБЕРАЛНАТА СИСТЕМА С ВСИЧИКИ НЕЙНИ ПРАВИЛА И НОСИТЕЛИ.

Смъртта на една такава ЛИБЕРАЛНА СИСТЕМА е свързано с големи драми във всяка една най малка клетка на обществото и сътресения които няма да бъдат подминати без сблъсъци в самите държави, енергията от които може да бъде насочена към трети страни работещи по един друг модел различен от наложеният като световен либерален модел.

НЯМА СЪМНЕНИЕ, ЧЕ ВРАГА ЩЕ Е КИТАЙ И ОПИТА НА САЩ ДА ОБЕДИНЯТ ВСИЧКИ ОКОЛО ТАЗИ ТАХНА ИДЕЯ ЩЕ СЕ СБЛЪСКА С ДРАМИ ПОДОБНИ НА ТАЗИ В РУСИЯ, където срещу проамериканската руска олигархия ще се изправи прокитайски настроените региони от периферията на Москва.
2
 
1
 
3
penman до: ing5rov
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
*** откога можете да четете?
4
 
6
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
gs е прав в случая
шведите са си перманентно в социална изолация. те не си говорят със съседите, дори се избягват.. В културата им е да намират близките отношения и присъствие за притеснителни другия - избягват се и без вирус.
Нямат мнгоо приятели и не се събират на големи групи. имат голяма територия и малко население - пръснати са , особенно на север. Имат на пректика 2-3 града, останалото са села и планки.
И последно - прав е епидемиолога им - дори да е отворено заведение или магазин - хора със много силен разум и дисциплина каквото са шведите никога няма да отидат там и да се изложат на излишна опастност. т.е. има си заведения, но те са напрактика празни или полупразни
Гледах по бг новините как бг собсвеници на заедения искат по-малко растояние от 2.5м м/у масите, защото щели да хванат малко маси.... а аз си мисля че и тези маси ще са им много, защото няма да имат клиенти така или иначе, освен ако не са прости клиентите им!
Каквито и мерки да олабят аз ще си живея както по време на карантина, защото зная че нищо на вън не се е променило - и дори напротив - станало е много по лошо от преди като риск за здравето ми!
5
 
3
 
1
преди 3 месеца
"...твърдят от Goldman Sachs, пише Bloomberg."

Туй само като прочетеш , край на мача !

Още от Други
Вл. Чуков: Държавата Ливан сега е държава на "Хизбула"