Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Големите банки нямат намерение да спрат финансирането на изкопаеми горива

Инвестиционните банкери смятат, че компаниите в сектора се нуждаят от средства, за да извършат енергийния преход

Големите банки нямат намерение да спрат финансирането на изкопаеми горива

Снимка: Bloomberg LP

Големите инвестиционни банки нямат намерение да спрат финансирането на компании, свързани с изкопаеми горива, става ясно от изявления на институциите, цитирани от Bloomberg.

Международната агенция за енергетика (МАЕ) призова инвестициите в нови находища на изкопаеми горива да спрат през 2021 година, но от началото на тази година, с помощта на инвестиционните банки, компаниите в сектора са емитирали облигации за 250 млрд. долара. Това е около средното ниво за 2016 година, когато още нямаше Зелена сделка на ЕС и екологични амбиции.

Изчисленията на Bloomberg показват още, че инвестиционните банки от САЩ, Япония и Канада са основните кредитори на изкопаемите горива.

Източник: Bloomberg

В Европа, където зелените цели са много амбициозни и регулациите - строги, вече има банки, отказващи финансиране - например ING е отказала кредит на RWE заради обвързаността на компанията с въглищата. В България също има подобни заявки.

През 2022 година европейските банки ще бъдат подложени на "екологичен" стрес тест и тогава ще се види обвързаността им със сектора на изкопаемите горива, като опасенията са, че след тази проверка ще има увеличени изисквания за капиталова адекватност и повече регулации.

Още по темата

Еколозите искат спиране на финансирането на изкопаемите горива, но инвестиционните банкери имат друго мнение. Според тях секторът има нужда от средства, за да извърши очакваната трансформация. Пример е JP Morgan - в средата на октомври банката се присъедини към инициативата на Марк Карни за нулеви емисии от финансите и оттогава е работила по облигационни емисии на стойност 2,5 млрд. долара за фирми като "Газпром" и Continental Resources.

"Не можем просто да си тръгнем, защото светът все още е много зависим от изкопаемите горива за голяма част от енергийното потребление", коментира Мариса Бюканън, ръководител на звеното по устойчивост в клона на JP Morgan в Ню Йорк.

Много е важно тези компании да се модернизират, да въведат иновативни технологии и да намалят емисиите си, но е важно и да имат нужните средства, за да го направят, допълва още тя.

Това е аргумент, който често се повтаря във финансовите среди, особено когато банките трябва да се откажат от своите клиенти, печелещи от изкопаемите горива. Трябва да помогнем на своите клиенти да извървят пътя и да обновят своята остаряла база с нови, нисковъглеродни или безвъглеродни технологии, коментира и изпълнителният директор на HSBC Ноел Куин в интервю за Bloomberg.

Кредиторите са започнали да обсъждат плановете за енергиен преход със своите клиенти. Според представители на най-големите замърсители обаче въпросите, които се дискутират са доста повърхностни.

По изчисленията на Moody`s банките, застрахователите и инвестиционните посредници в 20-те най-големи икономики в света имат експозиции на стойност около 22 трилиона долара в въглеродноинтензивни индустрии. Кредитната агенция посочва, че това поставя банките в риск от загуби при влошаване на климатичните промени.

След климатичната конференция в Глазгоу от агенцията по климата на ООН - UNFCCC, коментираха, че това десетилетие е последното, което ни дава възможността да изпълним целите за недопускане на повишаване на температурите с повече от 1,5°С до края на столетието. По изчисленията на МАЕ, ако всички заявки, направени по време на COP26 бъдат изпълнени, до края на този век температурата ще се повиши с 1,8°С, което е над препоръчаната от учениците цел, но е стъпка напред.

Така сега на фокус идват финансовите институции и тяхната роля за декарбонизацията. Източници на Bloomberg споделят, че в заседателните зали избухват сериозни спорове между ръководителите на звената за устойчиво развитие и търговските банкери относно баланса между печалбата и климатичните промени. И най-често губещи са звената, отговарящи за устойчивото развитие.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Седем причини разходите за живот в света да растат