IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите енергийни лидери към Тръмп: Светът се нуждае от руския газ

По време на енергийние форум в Москва лидерите на големите енергийни компании определиха руския газ като жизненоважен за световния енергиен микс

19:00 | 04.10.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По време на енергийния форум в Москва големите енергийни лидери се обърнаха към американския президент Доналд Тръмп, заявявайки, че светът се нуждае от руския газ, предава Euractiv.

Нотва изказване последва предупрежденията на администрацията на американския президент, която обяви, че може да предприеме стъпки за блокиране на новия газопровод „Северен поток-2“, който би увеличил енергийното влияние на Русия в рамките на Европа.

Позицията на САЩ предизвика остра реакция от Кремъл и от редица бизнес групи в Германия, а в сряда водещи лидери в енергийната индустрия също защитиха позицията на Москва. 

Според енергийните лидери руският газ представлява жизненоважна част от енергийния микс и че втечненият природен газ, който Вашингтон предлага като алтернатива, е прекалено скъп.

Главният изпълнителен директор на Royal Dutch Shell Бен ван Бьорден заяви, че ако САЩ наложат санкции върху експортните проекти, неговата компания няма да има друг избор, освен да се придържа към тези ограничения, като добави:

„Ясно е, че Европа ще се нуждае повече от внос, тъй като местното производство на газ е в упадък и ще трябва да внасяме ресурс от множество енергийни източници“.

„Русия винаги е била надежден доставчик през последните десетилетия. Цената на руския газ е една от най-конкурентните на пазара“, добави той по време на срещата в Москва.

Главният изпълнителен директор на френската компания Total Патрик Пуяне смята, че производителят на втечнен природен газ в Русия Yamal е високо конкурентен с много конкурентни проекти, които тепърва предстои да се реализират.

Представителят на Саудитска Арабия, която е конкурент на Русия на глобалния пазар за изкопаеми течни горива, енергийният министър Халид ал-Фалих, заяви, че светът се нуждае от руския газ.

По повод заплахата от американски санкции руският президент Владимир Путин заяви:

„Разбирам Доналд. Той се бори за интересите на своята страна, за нейната индустрия, и е абсолютно прав да постъпва така“, заяви Путин, добавяйки: „Но в този случай американският втечнен газ на европейския пазар е по-скъп“.

По време на съвместна пресконференция в Москва с австрийския канцлер Себастиан Курц Путин предупреди Европа да не проявява слабост при решението на газовите въпроси.

 „Не ми се иска Европа да прояви слабост и да не може да защити своето участие в проекта "Северен поток" 2,  както някога България в "Южен поток".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 5 години
Хахаха... Добре бе, дауни - ти нали си експерт и по инвестициите ... :lol:Начи може едно жилище за двеста хиляди лева да се изплаща 30 години, а един газопровод за 7-8 млрд. да му е много 20 години? Мноо ги разбирате вие схемите... докато си чекате превода на заплатата или социалната помощ... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 5 години
Защо искаш да ни втълпиш, че инвестиция която се изплаща за 22 години е наистина добра? Толкова години Газпром щеше да ползва безплатно газопровода. Схемата беше замислена перфектно. Проектната компания получава заем от Русия който се усвоява познайте от КОЙ? Стойността на СМР е завишена и напомпва цената до 2.5 пъти над подобни обекти в Германия. Това е стара руска практика и успешно щеше да се приложи на наша територия. А сега мистър Путин да ни бъзика, някак си не си му получава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 4
Стефчо
преди 5 години
същият тоя Макейн има орден Стара планина за принос в българо-американските отношения. интересно кой му го е дали и за какъв принос. защо не му е отнет не смея и да попитам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
ПИЧ
преди 5 години
Путин е абсолютно прав, като каза, че България, под чужд натиск не е успяла да защити своите интереси в проекта Южен поток. Дне се коментираше по една телевизи, че това спитане на проекта е станало при правителството на Орешарски, когато е дошъл щатския сенатор John McCain. Орешареца се оказа доста слабохарактерен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Sokratus
преди 5 години
Я седмината бензинджии се надлъгват на кой му е по по най!И отговора е на този, на който му е твърд като ядрена ракета!хаххаа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още