Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Големите градове могат да правят милиарди долари от зелени проекти

Градовете са и ключови за борбата срещу климатичните промени

Големите градове могат да правят милиарди долари от зелени проекти

Снимка: pixabay.com

Прилагането на зелени стратегии като велоалеи и по-добри строителни норми и правила могат да донесат на 94 световни града ползи за общо 583 милиарда долара, като същевременно се води борба срещу климатичните промени, сочи доклад, цитиран от Ройтерс.

Обединението C40 Cities определя транспорта, строителството и промишлеността като приоритети, които да бъдат включени в политиката за борба с климатичните изменения. Това би насърчило големи инвестиции и би предотвратило преждевременната смърт на 223 000 души.

Проучването дава количествена характеристика и бизнес обосновка на това, което кметовете отдавна знаят, че е вярно - предприемането на смели действия срещу климатичните промени също така подобрява общественото здраве, посочва в изявление главният изпълнителен директор на С40 Марк Уотс.

Градовете са ключови за борбата срещу климатичните промени според Международната финансова корпорация на Световната банка.

Над половината от световното население живее в градове, които потребяват над две трети от световната енергия и са отговорни за над 70 процента от всички въглеродни емисии, посочва Международната финансова корпорация.

Изследователите от С40 посочват, че градовете трябва да прилагат мерки за насърчаване на ходенето пеш, карането на велосипеди, ползването на градски транспорт, да въвеждат строги стандарти за емисиите вредни газове, да насърчават използването на автомобили с нулеви вредни емисии и да установяват области без вредни емисии.

Градовете трябва също така да приемат строги регулации за строителството на нови сгради и за обновяването на старите, за да се подобри отоплението, вентилацията, системите им за осветление и топлата вода, посочват изследователите.

Те подчертават, че компаниите и промишлеността трябва да използват енергийно ефективни технологии.

Като се съсредоточават върху зеления подход в транспорта, строителството и промишлеността, градовете могат да намалят газовете, предизвикващи парников ефект с 87 процента и опасните замърсители на въздуха с 49 процента, посочват изследователите.

/БТА/

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
САЩ ограничават доставките на самолетно гориво за Венецуела