Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Големите компании ще съкращават емисиите чрез намаляване на доставчиците

„Изчистването“ на веригите на доставка ще засегне особено силно развиващите се пазари, които все още изостават с борбата с изменението на климата

Големите компании ще съкращават емисиите чрез намаляване на доставчиците

Снимка: Pixabay

За най-големите компании в глобален план намаляването на емисиите на парникови газове означава намаляване на броя на доставчиците, които изостават от международния ангажимент за постигане на нисковъглеродна икономика, съобщава Bloomberg.

Близо 80% от мултинационалните компании ще започнат да премахват от списъците си с доставчици онези имена, които не успяват да отговорят на международните инициативи за понижение на емисиите до 2025г., като 15% вече са започнали да го правят, сочи проучване на Standard Chartered Plc., засягащо ръководителите на 400 от най-големите компании в света. 

Още по темата

Тъй като повече от 70% от емисиите на бизнеса идват от веригите на доставка на компаниите, намаляването на въпросните емисии е първа стъпка в корпоративните стратегии относно борбата с климатичните промени.

С ангажимента на компании като Apple Inc., Royal Dutch Shell Plc и Unilever Plc, които обявиха цели за постигане на въглероден неутралитет, фокусът се пренасочва към глобалните вериги на доставка. Въпреки че премахването на някои доставчици може да осигури бърз напредък за компаниите по пътя им към по-зелен и устойчив бизнес, това също ще повлияе непропорционални на развиващите се пазари, които вероятно ще се сблъскат с най-големите социални и икономически последици, съпътстващи изменението на климата.

„Това трябва да представлява предупреждение за доставчиците“, смята Амит Пури от Standard Chartered. „Дебатът за въглеродния неутралитет засили фокуса върху въглеродните емисии и компаниите работят, за да открият източниците на емисии и тяхното въздействие по по-смислен начин“, добавя Пури.

Standard Chartered установява, че 57% от мултинационалните компании са готови да заменят доставчиците от развиващите се пазари с такива от развитите икономики, които са по-малко зависими от изкопаемите горива, ако това ще им помогне да достигнат въглероден неутралитет. 400-те компании, анкетирани от банката, разполагат с поне един доставчик, базиран в Бангладеш, Китай, Хонконг, Индия, Индонезия, Кения, Малайзия, Нигерия, Южна Африка, Южна Корея, Сингапур или Обединените арабски емирства (ОАЕ).

В тези 12 страни около една трета от износа, или 1,6 трилиона долара, „ще бъдат обект на нулева толерантност относно въглерода от дадена мултинационална корпорация“, се казва в доклада.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Гутериш: Държавите трябва да обновят хранителните си приоритети