Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Големите петролни компании залагат на бъдеще с по-малко петрол и повече водород

Водородът може да е този ресурс, който да реши проблема със съхранението на енергия и да отговори по-късно на търсенето за транспортния сектор, смятат от Vitol

Големите петролни компании залагат на бъдеще с по-малко петрол и повече водород

Снимка: Bloomberg L.P.

Indian Oil Corp., една от най-големите рафиниращи компании в Азия, се фокусира върху енергиен източник, смятан от мнозина за бъдещето на енергетиката - водород.

Компанията, която стои зад почти половината продажби на петролни продукти в Индия, ще разположи 50 автобуса около столицата, задвижвани от смес от водород и природен газ, споделя председателят на дружеството Шрикант Мадхав Вайдиа, цитиран от Bloomberg. Флотът от автобуси ще обслужва обществеността и би могъл да започне да действа още през тази година, потенциално създавайки нов пазар за производителя, който се опитва да се възстанови от първата си годишна загуба от поне 20 години насам заради пандемията. 

Още по темата

Водородът, който отдавна се рекламира като горивото на бъдещето, се радва на особена популярност по време на тазгодишната конференция на S&P Global Platts Asia Pacific Petroleum, тъй като някои от най-големите компании за рафиниране на петрол, сондажни дружества и търговци на въглеводороди го определиха като ключов за борбата с изменението на климата. Усилията са емблематични за петролната индустрия, която се опитва да извърши мащабен преход към по-чиста енергия, след като пандемията унищожи търсенето на петрол, а акционерите призовават за свиване на емисиите на парникови газове.

„Водородът може да е този (ресурс), който да реши проблема със съхранението на енергия и също така да отговори по-късно на търсенето за транспортния сектор“, посочва Джовани Серио, ръководител на звеното за научни изследвания към Vitol Group.

Близо 11 трилиона долара инвестиции в производствена, складова и транспортна инфраструктура са необходими, за да може водородът да покрие около една четвърт от световните енергийни нужди до 2050 г., сочат изчисления на BloombergNEF.

Уникалните предимства на горивото включват висока енергийна плътност, гъвкавост на производствените източници и широк спектър от приложения, изтъква Вайдиа. Водородът също така не отделя парникови газове, когато се произвежда с възобновяема енергия, въпреки че повечето текущи производства се извършват чрез замърсяващи методи.

„Тъй като Индия и Азия като цяло са настроени да водят глобалното енергийно търсене в бъдеще, водородът представлява потенциална панацея за тях“, посочва Вайдиа.

Но не всички гледат с оптимизъм относно ролята на водорода в бъдеще. Разходите за производство все още остават високи, изтъква Ед Морс, главен ръководител в отдела за изследвания на стоките към Citigroup. Според него съществуват и опасения относно безопасността, след като резервоари с водород в Южна Корея и Норвегия експлодираха миналата година. Морс разглежда улавянето на въглерод като по-реалистична перспектива за краткосрочния енергиен преход.

„Разглеждам водорода като явление в края на десетилетието“, коментира той.

Indian Oil, която също е разработила гориво от компресиран водород и планира да започне производство на горивни клетки, не е сама в издигането на добродетелите на водорода. Най-големият оператор на петролни рафинерии в Китай Sinopec ще интегрира водород ав своите бензиностанции около Пекин. Страната планира да има по своите пътища около 1 милион превозни средства с горивни клетки по до 2030 г.

Норвежката Equinor ASA изгражда голямо съоръжение за улавяне и съхранение на въглерод, който може да бъде източник на водород в бъдеще.

В същото време британският енергиен гигант BP Plc. очаква производството на водородна енергия и „зелен“ амоняк да бъдат области на растеж.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
4
 
2
mrynmryn до: Императорът
преди 3 дни
Няма профилна снимка
Да се чудиш как държави, които правят бюджета си, на база цените на петрола, не са те послушали.
1
 
6
 
1
преди 3 дни
А някой от участниците в тая конференция сети ли се да обясни: откъде ще се вземе тоя водород - ама сериозно, а не в стил: "замечтан петокласник"? Щото да не се окаже, чак след като се похарчат 11 ГБ за водородна инфраструктура, че водород няма, освен ако не се провежда с помощта на изкопаеми горива?
Търсенето на петрол било "унищожено" откога призовавам слузестите компании да спрат ПРЕДЛАГАНЕТО за месец - а после да започнат добив на 50% и да запродават слузта по 100 кинта за барел - пък да видим кой ще реве.

Още от Други
Заплахата на Ердоган с бежанците е шантаж, твърди политолог