IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: 100 компании са отговорни за 71% от парниковите газове

Над половината от индустриалните емисии в световен мащаб от 1988 г. насам могат да бъдат проследени до едва 25 корпоративни и държавни предприятия

16:23 | 11.10.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Само 100 компании са източници на над 70% от парниковите газове, произведени след 1988 г. Това става ясно от ново проучване на неправителствената организация CDP, изготвено съвместно с Climate Accountability Institute.

Данните показват как „относително малък брой производители на изкопаеми горива може да държат ключа за системна промяна на въглеродните емисии“, посочва Педро Фариа, технически директор на CDP, цитиран от британския в. Guardian.

Обикновено данните за производството на парникови газове се събират на национално ниво, но този път докладът се фокусира върху отделните производители, използвайки публично достъпни данни.

Според информацията над половината от индустриалните емисии в световен мащаб от 1988 г. насам – годината, в която е създадена Междуправителствената експертна група за климатичните промени, могат да бъдат проследени до едва 25 корпоративни и държавни предприятия.

Първото място в класацията е за китайската China Coal Energy, която е произвела 14,32% от парниковите емисии в световен мащаб за периода от 1988 г. до 2015 г. Веднага след нея, но със значително по-малък дял (4,5%) застава саудитската Saudi Arabian Oil Company (Aramco), последвана от руския гигант Gazprom OAO (3,91%).

ExxonMobil, Shell, BP и Chevron са едни от най-големите емитенти на парникови газове, притежавани от инвеститори.

Ако изкопаемите горива продължат да бъдат добивани със същото темпо и през следващите 28 години, както между 1988 г. и 2017 г., покачването на средната температура на планетата ще бъде напът да достигне пагубните 4 градуса по Целзий до края на века. Това на свой ред ще доведе до изключително тежки последствия като измиране на животински видове и риск от недостиг на храна в глобален мащаб.

Една пета от емисиите на индустриални газове са подкрепени от публични инвестиции, става ясно още в доклада. „Това възлага значителна отговорност на тези инвеститори, за да се ангажират с големите производители на въглерод“, посочи Фариа.

В опит да компенсират ефектите от дейността си редица компании в сектора работят в посока на „зелени“ инвестиции. Shell създаде свое подразделение за възобновяема енергия през 2015 г. с инвестиция за 1,7 млрд. долара. В същото време говорител на Chevron заяви, че компанията инвестира в два от най-големите проекта за улавяне и съхранение на въглерод. От ВР също посочват, че отделят средства за възобновяема енергия и нисковъглеродни иновации. Колкото до ExxonMobil, които бяха силно критикувани заради ефекта от дейността си върху климата, компанията също проучва варианти за улавяне и съхранение на въглерод.

Още графики вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 4
khao
преди 5 години
тази статия е днешния победител за най-тъъъъпа статия :):) ... и най- манипулатива за деня, като привърженик на зелените технологии и чистото бъдеще вече почвам да се отвръщавам от журналистическата некомпетентност ! и не на последно място с такива стати ще накрате 80% да вярват още по силно че има измамата с глобалното затопляне !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още