IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Цените на храните са на 6-годишен връх и ще растат още

Факторите за увеличение на цените ще се запазят и през идната година, което ще продължи да подкрепя пазара

18:45 | 07.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Световните цени на храните достигнаха 6-годишен връх през декември и по всяка вероятност ще продължат да растат и през 2021 г., увеличавайки натиска върху бюджетите на домакинствата.

Индексът на ООН за цени на храните е нараснал с 18% от май насам на фона на лошото време, правителствените мерки за гарантиране на доставките и силното търсене. Всичко това доведе до увеличение на цените на земеделската продукция – от зърно до палмово масло. В същото време гладът също продължава да е сериозен проблем на много места по света. Според Организацията по прехрана и земеделие цените ще растат още, посочва Bloomberg.

Този ръст рискува да ускори по-широката инфлация, затруднявайки централните банки да осигуряват стимули в подкрепа на икономиките, връщайки в същото време спомените за продоволствени кризи от изминалите десетилетия. Това ще е и лоша новина за потребителите, чиито приходи са били ударени от коронакризата, и прибавя към тревогите за сигурността на глобалното продоволствено снабдяване, засегнато от конфликти и климатични кризи.

Всичко това важи с особена сила за по-бедните държави, посочват от Организацията по прехрана и земеделие.

„На този етап виждаме повече фактори, тласкащи нагоре световните цени на храните“, посочва Абдолреза Абасиан, старши икономист на организацията. „Инфлацията при храните е реалност. Хората са загубили приходите си и докато говорим, те преминават през огромни трудности“, допълва той.

Цената на фючърсите върху царевицата и соята достигна шестгодишен връх заради сушата, която застрашава реколтата в Южна Америка на фона на увеличено търсене от Китай. В същото време стойността на палмовото масло – използвано в почти половината от всички стоки в супермаркетите, е на 10-годишен връх.

Протекционистичните мерки също подкрепят пазарите. Земеделските производители в Аржентина готвят протест, след като правителството прекрати някои от лицензите им за износ на царевица, а един от водещите производители на жито - Русия, смята също да намали износа на зърно от средата на февруари, за да се справи с увеличаващите се цени на храните.

Цените на суровините в долари – често възприемани като хедж срещу инфлацията – би трябвало да продължат да са подкрепяни от продължаващото поевтиняване на американската валута и през тази година, посочва Абасиан. Също така икономическото възстановяване в някои части на света най-вероятно ще увеличи потребителските разходи и търсенето на храни. Рискът от лошо време и ограничения на износа за някои култури също ще подкрепи цените в краткосрочен план, допълва той.

Тревогите за метеорологичните условия, намесата на правителствата и силният износ към Китай може да дадат тласък на пазара на земеделски стоки, посочват от Rabobank International. Соята стана толкова скъпа, че светът ще трябва да рационализира търсенето, посочи по-рано тази седмица Джо Стоун, ръководител на звеното за корпоративна търговия на Cargill Inc.

Индексът на Организацията по прехрана и земеделие за цените на храните нараства през последните седем месеца, а годишната стойност на цените изпреварва най-високите средни нива за последните три години. Въпреки това цените остават много под върховите си нива от 2008 г. и 2011 г., когато поскъпването заради политическата и икономическа нестабилност и забраните за износ на зърно затегнаха доставките.

„Инфлацията при цените на суровините е наистина реална, но все още изобщо не е като преди десетилетие“, отбелязва Тим Бентън, директор в Chatham House в Лондон. „Аз съм сравнително уверен, че няма да се стигне до нещо голямо, както преди десетилетие. Но все пак – Covid има потенциала да води до сътресения по отношение на поток от стоки, по отношение на достъп до труд“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още