IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Делът на жените на ръководни постове е най-нисък в Португалия

Пропорцията е най-голяма в Норвегия, след като скандинавската страна въведе квота от 40% за жените на директорски позиции

09:43 | 19.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Графика на деня: Делът на жените на ръководни постове е най-нисък в Португалия

Делът на жените на директорски постове е най-нисък в Португалия в сравнение с всички европейски страни, въпреки че някои държави приеха закони, с които да стимулират компаниите да избират жени на високи ръководни длъжности.

Графиката на деня показа, че през 2013 г. само 5% от директорите на португалските компании, попадащи в състава на широкия борсов индекс Stoxx Europe 600, са били жени, сочат данни на Bloomberg Intelligence.

В южната ни съседка Гърция делът на жените на ръководни постове е 6,7%, а в Италия – 10,5 на сто.

Делът на жените на директорски позиции е най-голям в Норвегия. През 2003 г. скандинавската страна въведе квота от 40% за жените на ръководни длъжности. Последваха я Финландия и Франция, които също приеха подобни законови изменения.

В Италия, Испания, Германия, Белгия и Холандия също има законодателство, което определя квоти за жените в управителното тяло на дадена компания.

„Анахронистично е в модерния свят да има толкова малко жени на ръководни длъжности“, коментира пред Bloomberg Елена Морисей, основател на 30% Club – организация, чиято цел е до края на 2015 г. делът на жените на ръководни постове в компаниите в състава на британския борсов индекс FTSE 100 да бъде 30%.

„Едни от най-големите проблеми за икономическия растеж са ниският дял на жените в работната сила и тези, които не разкриват пълния си потенциал. Според мен това е неразделна част от проблемите на растежа за някои от тези страни“, продължава тя.

Освен това Морисей коментира, че въвеждането на квоти по нормативен път създава проблеми, тъй като вниманието се насочва изцяло към управителното тяло на дадена компания, а с това може да се пренебрегне броят на жените на мениджърски позиции на другите нива на управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още