IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Как изглежда свободата в света през 2015 г.?

Негативна тенденцията за девета поредна година отчита независимата организация Freedom House

16:39 | 05.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Графика на деня: Как изглежда свободата в света през 2015 г.?

По-агресивните тактики на авторитарните режими по света и възхода на тероризма, като например Ислямска държава, спомогнаха за притеснителен спад на световната свобода през 2014 г. Индексът за свободата през 2015 г. отчита продължаване на спада на свободата за девета поредна година, което е притеснителна тенденция. Приблизително двойно повече страни са регистрирали спад спрямо тези, които отчитат подобрение – 61 срещу 33.

Според методологията на Freedom House всяка страна бива оценена по скала от 1 до 7. 1 е най-високият резултат, означаващ най-много свобода, а 7 – най-ниският. Двата фактора, които се вземат предвид, са политическите права и гражданските свободи.

Руската агресия в Украйна, отстъпването от демократичните промени в Египет от президента Абдел Фатах ел Сиси, засилващата се кампания срещу свободата на словото и гражданското общество на турския президент Реджеп Ердоган и засилващата се централизация на властта в Китай са символи за растящото недоволство от демократичните стандарти, което се наблюдава в почти всички региони по света.

Европа като цяло показва много позитивни резултати. Мнозинството от държавите са свободни. Украйна, Молдова, Косово, Босна и Херцеговина, Албания, Македония и Турция са отчетени като „частично свободни“.

В същото време Беларус е страната, отчетена като „най-лошата от най-лошите“ по отношение на свободата. Наричана „последната диктатура в Европа“, тя се нарежда до страни като Китай, Саудитска Арабия, Куба, Судан, Чад, Сирия, Сомалия и редица други азиатски и африкански държави.

България е в класацията на свободните държави, получавайки оценка 2 от 7 за политически права и за граждански свободи, с което общата ни оценка е 2. Страната държи същата оценка от 2009 г., когато общата оценка е била 1,5. Високата оценка идва въпреки масовите протести през последните две години и притесняващите данни за свободата на словото в страната.

Картата показва кои страни са свободни, частично свободни и несвободни:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още