IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Каква ще е средната продължителност на живота през 2030 г.?

Според ново проучване България е на последните места по очаквана продължителност на живота и при мъжете, и при жените

12:08 | 24.02.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Демографските прогнози никак не са лесни за изготвяне. Учените използват данни за смъртността, за да оценят вероятната продължителност на живота на хората. ООН, Световната здравна организация (СЗО) и други представят периодични прогнози, които са сравнително сходни, коментира Economist.

Богатите държави като Япония, Швейцария и Австралия имат най-високата продължителност на живота, макар че оценките варират в зависимост от методологията. Ново проучване сред 35 богати страни, изготвено от учените в Imperial College London и от СЗО и публикувано в медицинския журнал Lancet, използва комбинация от 21 статистически модела вместо само един. Според авторите резултатите са по-надеждни. Но и по-изненадващи.

Според тях до 2030 г. в Южна Корея продължителността на живота ще се удължи най-много както при мъжете, така и при жените. Момиче, родено през 2030 г. там, вероятно ще живее над 90 години – 7 години по-дълго, ако се е родило през 2010 г. Очаква се мъжете пък да живеят над 84 години.

Посоката на Южна Корея е забележителна. Годишният брутен вътрешен продукт (БВП) на глава на населението е над 20 пъти по-голям в сравнение с 1960 г., а това е подобрило здравето на нацията. Освен това страната успява силно да намали детската смъртност, смъртните случаи в резултат на инфекции и на болести, свързани с високо кръвно налягане, които включват сърдечно-съдови заболявания и инфаркти.

Делът на южнокорейците с високо кръвно налягане е по-нисък от дела във всяка друга страна. Малко граждани страдат от затлъстяване, а нивата на жените, които пушат, остават ниски.

Други страни, за които се смята, че ще се представят добре, подобряват резултатите си по подобни причини. Затлъстяването сред жените във Франция и Швейцария се среща рядко. До 2030 г. унгарските мъже се очаква да живеят средно със 7 години и половина по-дълго, отколкото през 2010 г., отчасти защото малко от тях злоупотребяват с алкохол или пушат.

Нова Зеландия, Австралия и Канада имат ниски нива на детска смъртност и смъртни случаи от катастрофи, като в същото време се представят добре при превенцията и лечението на сърдечни болести и рак.

Авторите обаче очакват много по-малък напредък на други места. В по-малко богати страни, като Македония и Сърбия, средната продължителност на живота е ниска и не се очаква да стане много по-дълга. Швеция и Япония също вероятно ще отбележат слабо удължаване на продължителността, макар че това вероятно е неизбежно при положение, че вече са лидери в това отношение.

Най-изненадващи са данните за САЩ. Най-голямата икономика в света е сред петте страни на дъното на класацията по очаквано удължаване на продължителността на живота и при мъжете, и при жените. С продължителност на живота 77 години за мъжете и 81 години при жените през 2010 г. тя вече е сред най-ниските в богатия свят.

Това отчасти се дължи на факта, че САЩ са единствената страна в ОИСР, която няма здравеопазване за всички, което означава, че здравето на по-бедните е по-лошо. Освен това страната има най-високата смъртност сред родилките и децата, така че по-малко хора реално достигат старини. Високите нива на затлъстяване и на убийства допълнително съкращават продължителността на живота.

Къде се намира България? Отново на едно от последните места. Страната е на предпоследно място по продължителност на живота на мъжете през 2010 г., а при жените е с една позиция по-нагоре. Според данните към този период мъжете живеят средно около 70 години, а жените – около 76 години. За съжаление обаче България ще запази същите си позиции в класацията и през 2030 г. Според проучването се очаква след 13 години продължителността на живота на мъжете в страната да достигне около 74 години, а на жените – около 78 години.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 6
bigi
преди 7 години
Готино е,че щом ни има в класацията,значи сме сред 35-те богати страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 7 години
Дежурните оплаквачки започнаха със скимтенето. От некрофилския Московски улус ли ви наредиха какво да дращите? Предайте им че България ще я има, въпреки желанията им и напъните на слугинажа тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
Що не дадете продължителността на живота в Непал и Бутан...дето държавата не е богата и нема "здравна" каса ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
Природата си знае работата ...да го дуухат лекарската и фармацевтичната мафии , обслужвани от "здравната" каса !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още