IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Кои страни са най-щедри към новите родители?

Периодът на платено майчинство или бащинство варират в различните държави, България е сред страните с най-дълъг платен отпуск

15:15 | 20.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

В повечето страни по света новите родители имат отпуск от работа за конкретен период или получават финансова помощ, за да останат у дома с новородените. Законите за платеното майчинство или бащинство в различните страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) – клуба на предимно богатите държави, обаче силно варират, коментира Economist.

Някои от тях предлагат на родителите дълги периоди на платен отпуск, но пък за сметка на това предоставят оскъдни финансови помощи през голяма част от това време. Други имат по-къси периоди на майчинство или бащинство, но пък изплащат на родителите пълни заплати през тези периоди.

Един показател, с който лесно може да сравни щедростта на страните към новите родители, е изплащането в пълен размер на средната заплата за страната като част от отпуска по майчинство или бащинство.

По този показател най-щедрите страни са в Централна и Източна Европа, където правителствата, уплашени от бързо свиващите се населения, се опитват да подкрепят двойките да имат повече деца. В Естония и Унгария например новите майки могат да останат у дома три години, като в продължение на година и половина получават сума, равна на средната заплата за страната.

България, която не е част от ОИСР, но е включена в проучването, също е сред водещите страни по този показател. Платеното майчинство продължава 410 дни, като се изплаща 90% от сумата, на която е била осигурявана майката през последните две години.

Сред богатите страни Австралия, Великобритания, Ирландия и Швейцария са най-стиснати от тази гледна точка, предлагайки на майките отпуск с пълно заплащане най-много за три месеца.

Повечето страни от ОИСР имат платен отпуск и за бащите, но само в някои той е по-дълъг от две седмици. Япония е най-щедра към мъжете, давайки им цяла година със заплащане равно на 34 пълни работни седмици. Културната стигма върху родителския отпуск обаче ограничава ефективността на тази политика: само 2% от новите бащи в страната се възползват от възможността.

Политиците в САЩ – най-голямата икономика в света, обичат да се хвалят с доктрината на „американската изключителност“, според която страната им е абсолютно уникална. Когато става въпрос за подкрепата към новите родители, това твърдение със сигурност е вярно: САЩ са единствената страна от ОИСР, която не предлага никакъв платен родителски отпуск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още