IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Над 2000 години икономическа история на света

Днешната графика разказва историята на битката за икономическо надмощие от 1 в. сл. Хр. до днес

12:43 | 11.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

Много преди създаването на съвременните географски карти или барута големите световни сили вече водят битка за икономическо и геополитическо надмощие, коментира VisualCapitalist.

Днешната графика разказва тази история по възможно най-простичкия начин. Показвайки променящия се дял в глобалната икономика на всяка страна от 1 в. сл. Хр., тя сравнява икономическата производителност в рамките на огромен период от време.

Първоначално публикувана в проучване на JPMorgan, графиката е актуализирана с най-съвременните данни и прогнози на МВФ. Оригиналният вариант, който покрива времето до 2008 г., се базира на данни на покойния Ангъс Мадисън – известен икономически историк, публикувал оценки на населението, БВП и други данни, връщащи се до Римско време.

Големият проблем на графиката, според VisualCapitalist, е различната дължина на периодите между отделните точки.

Първият период покрива 1000 години, а вторият – 500 години. След това, приближавайки се към съвремието, графиката използва по-скоро 10-годишни интервали.

По принцип подобни графики са недопустими, но в случая се прави изключение. Причината е, че дори получаването на добри икономически данни от началото на 20-и век е трудно, а опитът да се намерят данни на равни интервали преди това е почти невъзможен.

Имайки предвид тази забележка, има много истории, които се виждат от тази графика. Те включват огромния ефект на Индустриалната революция на Запад, както и инерцията зад завръщането на Азия на световната сцена.

Има още един история, която обаче свързва всичко това: експоненциалният темп на човешкия икономически растеж, който се появява през последния век.

World GDP per capita over time

В продължение на хиляди години икономическият напредък като цяло е праволинеен и свързан с ръста на населението. Без машини или технологични иновации, производителността на всеки човек е ограничена от времето и ресурсите.

Иновациите в технологиите и енергетиката през последните десетилетия позволяват да се случи т.нар. ефект на „хокейния стик“ (скромно покачваща се линия, последвана от внезапно обръщане в почти отвесна и много по-дълга „дръжка на стика“ - бел. ред.).

Той се случва първо в Западна Европа и Северна Америка, а сега и в останалите части на света. И тъй като технологичните възможности по света започват да се изравняват, икономики като Китай и Индия – традиционно едни от най-големи в историята – сега правят своето завръщане.

(За по-голям вариант на графиката кликнете върху нея.)

Други графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 4
khao
преди 6 години
ехееее, само вие можете да разкажете над 2000 години в 3 абзаца :) ... де нещата да бяха толкова праволинейни и прoсти :)икономическото развитие не се дължи само заради технологиите както статията внушава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още