Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Графика на деня: Най-изнасяните стоки за страните по света

Горивата, металите, минералите и органичните продукти формират почти половината от всички най-изнасяни стоки

Графика на деня: Най-изнасяните стоки за страните по света

Снимка: Архив Ройтерс

На глобалния пазар на (като цяло) свободната търговия обичайно е свързана с икономики, които са силно специализирани, произвеждайки специфични стоки въз основа на наличните конкурентни предимства, стимули и ресурси, коментира VisualCapitalist.

Дали тези стимули представляват евтина работна ръка, обилно количество природни ресурси или излишък от инженерен талант, страните могат да използват тези предимства, за да произвеждат и продават стоки на международния пазар с високо качество или на по-добри цени от конкурентите.

VentureCapitalist взима днешната графика от VoucherCloud. Тя помага да се види именно този фокус, разглеждайки най-изнасяния продукт на всяка страна в света. Това е лесен, но добър начин да си открие в какво са „добри“ различните държави.

Като начало страните се разделят на няколко категории според най-изнасяния от тях продукт:

От това се вижда, че по-голямата част от износа идва от природните ресурси.

Горивата, металите, минералите и органичните продукти формират почти половината от всички най-изнасяни стоки. В същото време храните и продукция като захар, кафе, риба и соя, формират още 18,7% от най-изнасяните продукти в света.

Разглеждайки отделните региони, се вижда колко развити са икономиките в определен регион и какви ресурси има в изобилие и са най-търсени там.

Не е голяма изненада, че петролът е водещ в Близкия изток. Има обаче няколко изключения. Израел изнася най-много диаманти, Йордания – торове, а Ливан – бижута. Последните данни за разкъсаната от война Сирия сочат, че най-изнасяният продукт са били семена за подправки.

В същото време Европа е дом на много развити икономики, фокусирани върху стоки с добавена стойност, основно в транспортния сектор. Автомобилите са най-изнасяният продукт на девет страни, а автомобилните части – на държави като Полша и Румъния. Според графиката рафинираният петрол е на челно място по износ в България.

Интересното е, че във Франция свързаните с космоса продукти са и най-изнасяни.

В Азия също има някои интересни контрасти.

Южна Корея специализира в интегрални схеми, докато северната ѝ съседка продава най-много въглищни брекети (основно на Китай). Може да е и изненадващо, че икономики като Тайланд и Виетнам изнасят най-много компютри и телевизионно оборудване.

В същото време най-изнасяната стока в Непал е водата.

(За по-голям вариант на графиката натиснете върху нея)

Courtesy of: Visual Capitalist

Други графики вижте тук

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Несигурността в световната икономика драстично е намалила IPO-тата на борсите