IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Шест страни с висока инфлация през 2015 г.

Най-голям ръст на потребителските цени се очаква във Венецуела - 72%, а за Русия се предвиждат 13%

14:52 | 11.02.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Графика на деня: Шест страни с висока инфлация през 2015 г.

Сега със сигурност не е момент венецуелците и руснаците да правят покупки.

Благодарение на драстичния спад на рублата, ръстът на цените достигна кризисни нива в Русия. Инфлацията достигна 15% през януари, а и в бъдеще не се вижда промяна на този курс. Инфлацията ще достигне ниво от 13% през 2015 г., показа проучване сред икономисти на Bloomberg.

Цената на захарта се повиши с 21% през януари спрямо миналата година. Захарта се изстреля с 68%, житните и бобовите храни – с по 45%, а плодовете и зеленчуците – с 41%. За щастие инфлацията при алкохола е значително по-ниска – едва 14%. Това стана благодарение на положените усилия да се задържи цената на водката ниска.

Ръстът на разходите за живот идва в особено болезнено време за руските потребители, когато те се борят със значителното поевтиняване на петрола и наложените от Запада санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Тези два фактора доведоха до спада на рублата.

Неприятният микс от фактори означава, че руската икономика най-вероятно ще се свие с 4% тази година, показва средната стойност от друго проучване сред икономисти на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
LeutenantScheisskopf
преди 9 години
"В латиноамериканската страна, която гордо строи социализма, се очаква инфлацията да достигне 72,3% през 2015 г." хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още