Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Графика на деня: Шокиращият обем на пожарите в Австралия

Опустошителните калифорнийски пожари през 2018 г. и миналогодишните в тропическите гори на Амазония бяха много по-малки

Графика на деня: Шокиращият обем на пожарите в Австралия

Снимка: Ройтерс

Опустошителните калифорнийски пожари през 2018 г. и миналогодишните в тропическите гори на Амазония попаднаха в международната преса и шокираха света, но по отношение на размерите си са далеч по-малки от настоящата криза в Австралия, където досега са изгорени приблизително 12 милиона декара. Пожарите в отдалечени части на северна Русия изгориха 6,7 милиона декара през миналата година, но повечето региони бяха слабо населени и няма съобщения за жертви.

Още по темата


Докато пожарите в Калифорния през 2018 г. отдавна са загасени, а тези в Амазония поне са редуцирани, Австралия е едва в средата на пожарния си сезон. Очаква се продължаващата горещина и суша да разпалят допълнително пламъците. Тази седмица шокиращи снимки на ярко оранжево небе в Куинсланд и пламъци, прокрадващи се из градовете, привлякоха вниманието на света.

Горските пожари се увеличиха на фона на гореща вълна, заради която Австралия отчете най-горещия си ден и едновременно с това най-сухата пролет, според The New York Times. Нов Южен Уелс беше засегнат несъразмерно, потапяйки Сидни в тъмен дим в средата на декември. Около 10 от 12-те милиона изгорени декара са разположени в щата.

Подобни горски пожари се случват често в Австралия, като в някои години нанасят по-сериозни разрушения от други. Учените прогнозират, че заради изменението на климата пожарите ще станат по-чести и по-тежки, когато се случат. 

Още графики на деня може да откриете тук.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
6
 
2
Mit1 до: Hahoto
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Ако трябва да разкарат стара гора, могат да я изсекат и използват за нещо полезно. Не е нужно да се случват масови пожари.

Това, че нещо е естествено, ИЗОБЩО не значи, че е правилно, добро, полезно за планетата, хората, животните и т.н. Не може с лека ръка да се крием зад думите - естествено било и хайде..
3
 
11
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Не, тези пожари не са нещо невиждано или уникално. Всъщност, пожарите там са природна даденост, неизменна част от живота. Например на сайта на Forest Fire Management Victoria (3% от площта на Австралия) има изброени десетки епизоди на пожари от средата на 19-ти век до днес, които са оставили значима следа. Пожарите през 1851 г. покрили 5 милиона хектара или 25% от днешния щат Виктория, избили милиони глави ***, загинали 12 души. През 1939 г. при подобни обстоятелства загинали 71, а през 2009 г. – 173 души. И всичко това само в този миниатюрен за австралийските мащаби щат!

Пожарите са напълно нормално, даже жизненоважно събитие за австралийските степи, гори и много други екосистеми. Колкото и разрушително и страшно да ни изглежда, това е най-ефективният механизъм за подмладяване на природата там. Аборигените ги използвали хиляди години, за да „се грижат за земята“. Чрез тях те поддържали обхвата и растежа на тревистата степ, не допускали храсталаците да ги превземат и в същото време ограничавали натрупването на гориво, така че да минимизират риска от огромни неконтролируеми пожари. Трудно е да си го представим, но пожарите са толкова естествена част от природата на Австралия, че даже някои видове птици умишлено ги разпалват и разпространяват, за да могат да се тъпчат с жертвите им. Практики, които дълго време потискат и ограничават пожарите в дългосрочен план водят до внезапната поява на гигантски пожари. Точно това се случва, когато храсталаците превземат степта или гората остарее и се натрупа голямо количество мъртва дървесина и гниещи листа. В периоди на засушаване, тя се превръща в буре с барут. И тогава овладяването на пожарите става изключително трудно. Интересно е да се отбележи, че професионалистите и службите, отговорни за превенцията, държат изключително много на „предписаните“ пожари, които са практика там от аборигенски времена. Но все по-честите протести и политическата сила на природозащитници с добри намерения им пречат да си вършат работата. И резултатите са видими днес. Да, пожарите в Австралия са ужасяваща трагедия. Не, те не са уникални и каквото и да се прави, ще се случват отново и в бъдеще. Да, хората носят вина за мащаба им. Не, тази вина не е свързана с въглеродните емисии, които стоят зад енергийната система, осигуряваща ни съвременния стандарт на живот. Нещо повече, точно тази енергия ни дава възможност да се борим с пожарите и да спасяваме хора и животни, които в миналото биха били обречени. Просто погледнете внимателно техниката, джиповете, камионите, хеликоптерите, корабите и самолетите в репортажите и се замислете как е направено всичко и какво го движи!

Още от Други
Министърът на информацията на Ливан подава оставка заради експлозията