Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Графика на деня: Всеки шести млад човек е загубил работата си по време на коронакризата

Рисковете за тази група са особено изразени заради, тъй като те често работят без официални договори, за по-ниско заплащане и в рискови сектори

Графика на деня: Всеки шести млад човек е загубил работата си по време на коронакризата

Снимка: Bloomberg L.P.

Коронавирусната пандемия удря младите хора „по-тежко и по-бързо от всяка друга група“, показват данни на Международната организация на труда, цитирани от Bloomberg. 

Повече от един на всеки шест души от тази група е прекъснал работа от началото на кризата, подчертавайки рисковете за младите, които често работят без официални договори, за по-ниско заплащане и в рискови сектори като търговията на дребно.

„Пандемията нанася троен удар по младите хора“, се казва в доклад на организацията от сряда. „Не само че тя унищожава тяхната заетост, но също така пречи на тяхното образование и обучение, поставяйки големи препятствия по пътя им към навлизането на трудовия пазар или прехвърлянето от едно работно място на друго“, се казва още в доклада.

Само в САЩ безработицата при младите мъже на възраст между 16 и 24 г. е скочила от 8,5% на 24% в периода между февруари и април. При младите жени процентът е още по-голям – от 7,5% на почти 30%. Подобна е тенденцията и в страни като Канада, Китай, Австралия и др.

Младите хора, които тепърва навлизат на трудовия пазар, може да понасят последствията с години, тъй като за тях е по-трудно да намерят работа или трябва да започнат такава, която не отговаря на образованието им.

„Дълготрайна загуба на заплата е вероятно да изпитат големи групи млади хора, които имат лошия късмет да завършат средното си образование или университета в академичната 2019-2020 г.“, посочва докладът.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
1
 
7
khao до: Petar2015
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
въпрос на липен морал, щото математиката е все една, та в тоя ред на мисли. по добре ббд за бедните от колкото ббд (количествени улеснения) за богатите.
0
 
1
 
6
khao до: mrynmryn
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
личните наблюдения не са аргумент, аз па познавам 10 програмиста :) дето са под 30 и са оше тук, а не по родните места :)
1
 
1
 
5
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Няма да се тревожим за безработните млади хора, след като въведем БДД и роботизация.
Лошо би било, ако на човек му се налага да работи - значи е останало нещо, което не сме автоматизирали...
1
 
1
 
4
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Масата млади, са сервитьори/бармани/готвачи/ноктарки/друга козмечина измислица/фризьорки. Аз имам поне 6-7 познати, които се прибраха по родните места, защото заведенията им не работят, а тук са под наем.
0
 
1
 
3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
... но бъдете позитивни, винаги ще си намерите работа в една такава агенция дето да пишете безсмислни доклади по цял ден !

Още от Други
ООН отбелязва 75-ата си годишнина с поредна порция критики