IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Заплахите в света през 2017 г. според Световния икономически форум

Нарастващият популизъм на фона на дълбокото обществено разочарование от глобализацията се смята за основна заплаха пред глобалните развития

21:06 | 11.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Малко преди годишната среща на световните лидери, бизнес босове и известни личности Световният икономически форум (WEF) представи пет от най-големите заплахи за света за 2017 г.

Нарастващият популизъм на фона на дълбокото обществено разочарование от глобализацията се смята за основна заплаха пред глобалните развития, посочва се в доклада на WEF, публикуван в навечерието на срещата в Давос на 17-20 януари. Последният Global Risk Report анализира 30 световни риска и 13 базови тенденции през следващите 10 години чрез анкета сред 650 експерти и взимащи решения, пише Deutsche Welle.

Предвид победата на Доналд Тръмп в САЩ и британския вот за излизане от Европейския съюз (ЕС) участниците в проучването на WEF трябва да се изправят пред различни реалности. Нови заплахи може да се породят по-късно през годината след резултатите от изборите в Холандия, Франция, Италия и Германия, при които се очаква обществата да завият силно надясно и да предоставят пространство за по-силна ответна реакция срещу водещите политици и управляващи.

Докладът подчертава нарастващото несъответствие между доходите и богатството като най-вероятната тенденция за насочване на глобалните развития през следващото десетилетие. Според доклада, макар че се очаква световната икономика да продължи да расте, протекционизмът представлява все по-голям дългосрочен риск.

Други заплахи също все още не са отминали, отбелязват представителите на WEF. От тях климатичните промени излизат все по-напред, тъй като Тръмп като президент може да осуети по-ранните планове за ограничаване на въглеродните емисии.

„Много от тези рискове биват подчертани от предишните доклади, но разликата е, че в момента те се развиват в посока по-голямо влияние“, казва един от авторите на доклада Сесилия Рейес.

Друг риск е възходът на роботите и заплахата, която те носят за работните места. Докладът споменава изкуственият интелект и роботиката като технологии с най-голям потенциал както за положителни, така и за отрицателни последствия, включително увеличавайки заплахата, което носи хакерството.

Според авторите на доклада без ефективно управление и нови обучения на служителите технологиите може да унищожат много повече места, отколкото създават в момент, в който закъсалите за пари правителства вече не могат да си позволят поддържането на предишните нива на благосъстояние.

Графиката представя връзките между различните заплахи. За по-голям и интерактивен вариант натиснете върху изображението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още