Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Графика на деня: Застаряващото население в Европа и Америка

Има много демографски предизвикателства, които светът трябва да пребори през следващите години

Графика на деня: Застаряващото население в Европа и Америка

Снимка: pixabay.com

От проблеми като намаляване на плодовитостта до продължаващи усложнения в резултат на известната политика на Китай за едно дете, има много демографски предизвикателства, които светът трябва да пребори през следващите години, коментира VisualCapitalist.

Съществува обаче един особено важен проблем – поне на места като Европа и Американските континенти – и това е бързо застаряващото население. Докато населението все повече посивява, потенциалните последици включват по-високи коефициенти на зависимост, нарастващи разходи за здравеопазване и изменящи се икономики и градове.

Европа: Водещ пример

По-голямата част от Европа е засегната от бързо застаряващото население. Картата, създадена от експерта Арън Страндбърг, показва медианната възраст на европейските страни между 1960 и 2060 г.

От нея се вижда, че през 2060 г. според прогнозите на ООН медианната възраст в някои европейски страни ще достигне поне 50 години. Това включва страни като Испания, Италия, Португалия и Гърция, както и Германия, Полша, Босна и Херцеговина и Хърватска.

Великобритания, Франция, Ирландия, Скандинавия, както и България ще бъдат малко по-млади след трийсетина години – но с малко. Медианната възраст в тези страни до 2060 ще бъде около средата на 40-те.

(За да видите анимирани визуализации на картите, натиснете върху тях)

Американските континенти

Населенията в Северна и Южна Америка също остаряват бързо, макар и не с темпа на Европа, като следващата анимация показва отново прогнозите на ООН за същия период.

Чили и Бразилия са с най-бърз темп на застаряване. В същото време медианната възраст в Канада вероятно ще бъде около 45 години през 2060 г. Интересното е, че се очаква медианната възраст в САЩ да бъде само 42 години в края на същия период, което е много по-ниско от повечето западни страни.

Макар че заради това САЩ изглеждат по-млади в сравнение с останалите страни, държавата все пак ще изпита същото икономическо бреме заради застаряващото население. Всъщност се очаква американците на възраст над 65 години почти да се удвои от 48 млн. до 88 млн. души през следващите три десетилетия.

Други графики вижте тук

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
18
 
7
преди 4 години
Няма профилна снимка
продължавам....Ние Българите сме в 1-вият милиард на човешката раса.... и сме нещастни...и се чувстваме бедни....а човешката раса е над 7 милиарда...... Скромно казано и Българите сме в елита т.е. в първите 15 % та даже с нашите ***....За липса на вода за пиене, храна, ток медицина .... никой не говори....За пътища, автомобили, стоки .... кой, кой е беден в България ?Елита по естествен път се свива към 1-вият процент.... а беднотията нараства към 99-ят процент....Както се казва богатството убива своя владелец по естествен път....Белият човек ще изчезне и това се знае ! Въпросите са : кога ! и трябва ли !
0
 
18
 
6
преди 4 години
Няма профилна снимка
мда.... нищо ново под слънцето.....Това се знае и без да се пише.....Защо обаче сега се показва ?Каква е целта (крайната цел) не на статия...а на темата....Много мога да напиша..... но струва ли си....Днес нямам настроение.......Затова ще напиша истината и само истината, но не цялата истина !Социална Европа ! Социализъм ! Всички искат блага ! Няма роби и груби робовладелци ! Верно е...В Европа и Америка белия човек умира бавно, но става много по богат в имуществено и финансово състояние.... Бедните в Азия и Африка (***, Арабите, Китай, Индия, Виетнам) имат само едно удоволствие....Да се размножават... и те това правят.......Техния живот не струва и 1 стотинка, затова живеят за мига и се плодят като зайци..... вижте какъв бум е В Нигерия, Египет и Индия...А Господарите ! Белите хора !Дори бедните Германци и Франсета са висша класа пред тези хомосапиенси....Били сме бедни ! Кои Бре господа, Българите ! Та ние сме богато общество....
0
 
19
 
5
Тава е до: Dimat
преди 4 години
Прав си, но какво трябва да се направи от всички нас, за да бъдем отново нормални деца майка природа?!
6
 
27
 
4
преди 4 години
Съвсем съзнателното тласкане на младите към хомосексуалните "ценности" подпомага активно процеса .
7
 
20
 
3
khao до: Dimat
преди 4 години
Няма профилна снимка
дайте графика,за темповете ...-----------------хахахаха, кво речИ ? таварищ, тия опорки от чий гАз ги извади

Още от Други
Кадър на деня за 4 декември