IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката гранична полиция отблъсна хиляди мигранти

Турция започна четвърта операция в Сирия, наречена "Пролетен щит"

19:11 | 01.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Гръцката гранична полиция отблъсква втори ден хиляди мигранти, които се опитват да преминат през границата с Турция недалеч от Одрин. За този час е насрочено извънредно заседание на Съвета за национална сигурност при премиера Кириакос Мицотакис.

Хиляди жители от област Еврос са на границата и скандират в подкрепа на полицията и на военните части, предава БНР. Фермери от Александруполис преградиха с трактори пътя на мигрантите. Много е силен натискът към гръцките острови в Егейско море.

Въпреки военните кораби над 500 мигранти от турския бряг достигнаха Лесбос и Хиос. Местни жители блокираха с автомобили и жива верига достъпа до лагерите.

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас подкрепя гръцкия външен министър за извънредно заседание на първите дипломати на европейските страни. Всички гръцки евродепутати настояват съюзът да вземе незабавни мерки в помощ на Атина.

Европейската агенция по защита на границите Фронтекс изпраща екипи и техника по охрана на морската граница в Егейско море, съобщиха от правителството.

Борисов разговаря с Фон дер Лайен

По-рано днес премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във връзка с обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите. Двамата обсъдиха актуалната информация за събитията в региона и изразиха загриженост за ситуацията в Гърция, съобщи правителствената пресслужба.

Фон дер Лайен е била информирана от Борисов, че в момента към България мигранският натиск не е сериозен и ситуацията по границата ни с Турция е спокойна.

В хода на разговора е било отбелязано, че водещ приоритет на ЕК е да даде увереност на Гърция и България, че имат пълната подкрепа от институцията. Изразена е била готовността Комисията да осигури допълнителна помощ на двете страни, включително чрез „Фронтекс“ за граничните зони.

Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен разговаряха в навечерието на срещата на българския премиер с турския президент Реджеп Ердоган в Анкара утре. Министър-председателят изтъкна, че нито една страна, както и Турция, не бива да бъде оставяна сама в подобна ситуация и възможно най-скоро трябва да й бъде оказана подкрепа. Само с общи усилия и дипломация проблемът с миграцията може да бъде решен дългосрочно, отбеляза Борисов пред Урсула фон дер Лайен.

Турция започна четвърта операция в Сирия

Междувременно Турция съобщи, че е унищожила противовъздушни системи, над сто танка и е свалила два самолета на сирийската армия в рамките на операция след въздушния удар, при който загинаха десетки турски войници миналата седмица. 

Сирийската армия предупреди днес, че ще сваля всички самолети или дронове, които нарушават въздушното пространство над северозападната част на страната, контролирана от години от съюзните й руски сили, предаде Ройтерс. 

"Нямаме нито намерение, нито идея да се изправим срещу Русия. Единственото ни намерение там е сирийският режим да прекрати клаето и така да предотвратим, да спрем радикализацията и миграцията", каза турският министър на отбраната Хулуси Акар. 

Той нарече операцията, която е четвъртата на Турция в Сирия, "Пролетен щит" и добави, че Турция е унищожила един дрон, осем хеликоптера, 103 танка, пускови ракетни установки и шест противовъздушни системи наред с друго оборудване от 27 февруари насам. 

Акар допълни, че 2212 членове на сирийските сили са били "неутрализирани" - термин, означаващ убити, ранени или пленени. Сирийският център за наблюдение на човешките права, базиран във Великобритания, съобщи, че 74 сирийски войници са били убити от 27 февруари насам. 

Турското министерство на отбраната заяви, че един от дроновете й е бил свален в неделя и че той е свалил два сирийски самолета. Сирийската осведомителна агенция САНА уточни, че пилотите са избягали с парашути и са добре. 

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви вчера, че има напредък в разговорите между турската и руската делегация, но проблемът с Идлиб може да бъде разрешен само между президентите Реджеп Ердоган и Владимир Путин. 

Двамата трябва да се срещнат в четвъртък в Москва. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още