IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гутериш: Инвестициите в изкопаеми горива предвещават неустойчиво бъдеще

Генералният секретар на ООН призова страните за по-силни действия по климатичните промени

21:15 | 15.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Продължаването на инвестициите в изкопаеми енергии и в сектори и инфраструктури, източници на парникови емисии, предвещава неустойчиво бъдеще, заяви днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Франс прес. Той каза това в изявление пред 23-ата конференция за климата в Бон.

"Пазарите трябва да се преориентират далеч далеч от непродуктивното", посочи той.

"През 2016 година 825 милиарда долара са били инвестирани в изкопаеми енергии и в сектори, генериращи високи нива на парникови емисии. Трябва да престанем да залагаме на едно неустойчиво бъдеще, поставяйки в опасност икономиките и обществата", подчерта генералният секретар на ООН.

Припомняйки недостатъчните усилия в световната борба с климатичните промени, той призова страните за по-силни действия. 

Сред възможните решения "би трябвало светът да приеме едно просто правило: големите инфраструктури, които не са зелени, не бива да получават зелена светлина", отбеляза Гутериш.

Освен това той отново призова за повсеместно прилагане на една цена за въглеродните емисии или за финансово насърчаване на по-малкото замърсяване.

Генералният секретар отправи призив към развитите страни да изпълнят обещанието за мобилизиране на 100 милиарда долара годишно от 2020 година за политики в защита на климата в развиващите се страни. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още