IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гутериш призова за независимо разследване на ударите в Либия

Междувременно въздушният трафик бе преустановен от единственото действащо летище на либийската столица Триполи

22:34 | 03.07.19 г.
<p>
	Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Снимка: Архив Ройтерс

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за независимо разследване на обстоятелствата, довели до въздушен удар, при който в Либия бяха убити 44 мигранти, а над 130 бяха ранени, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Трябва да се уверим, че извършителите ще бъдат изправени пред правосъдието", каза говорителят на Гутериш - Стефан Дюжарик. Той подчерта, че ООН са предоставили точните данни за местоположението на центровете за задържане на мигранти на страните в конфликта в Либия, именно за да се избегне те да бъдат взети на прицел.

Генералният секретар на ООН е възмутен от информациите за загиналите при удара мигранти, сред които е имало жени и деца. Ударите бяха по лагера в Таджура, източно от Триполи. Случилото се подчертава нуждата от спешно осигуряване на сигурни места за подслон на всички бежанци и мигранти, докато техните молби за предоставяне на убежище бъдат удовлетворени или те бъдат репатрирани на сигурно място в родните им страни, каза говорителят на Гутериш.

Генералният секретар призовава за незабавно прекратяване на огъня в Либия и за връщане към политически диалог, за да се разреши конфликтът там, заяви още Дюжарик.

Отговорността за удара в Таджура е приписвана на силите на международно признатото либийско правителство, които са съперници на силите на Халифа Хафтар, започнали от април офанзива срещу Триполи.

Съветът за сигурност на ООН провежда спешно заседания в сряда заради удара в Либия.

Междувременно въздушният трафик бе преустановен от единственото действащо летище на либийската столица Триполи - летище Митига, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение във Facebook на летищните власти.

Трафикът е спрян след въздушен удар. Той бил нанесен от силите на Халифа Хафтар. Техен говорител заяви пред Ройтерс, че при удара, извършен с дрон, е била разрушена главната контролна зала на летището.
Триполи е подложен на атаки от три месеца от силите, командвани от Халифа Хафтар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още