IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и кредиторите са съгласували почти всички въпроси за поредния транш

Остават някои нерешени въпроси, които очакваме да бъдат приключени през следващите няколко дни, е казал гръцкият финансов министър след снощните преговори

12:50 | 17.10.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Гърция и кредиторите са съгласували почти всички въпроси за поредния транш

Гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас и представители на „тройката“ международни кредитори обявиха, че са постигнали успех в преговорите за отпускане на поредния транш на стойност 31,5 млрд. евро от втория спасителен пакет за страната, съобщава официалният уебсайт на гръцкият вестник Ta Nea, цитиран от РИА Новости.

Преговорите са приключили късно снощи, като днес представителите на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка по план трябва да отпътуват от Атина.

„Отбелязахме значителен напредък, съгласувахме по-голямата част от въпросите на политиката, а малкото останали се надяваме да решим скоро“, каза представителят на МВФ в преговорите Пол Томсен.

На свой ред Стурнарас потвърди положителното развитие. „През последните месеци бе постигнат доста сериозен напредък в консултациите с „тройката“. Остават някои нерешени въпроси, които очакваме да бъдат приключени през следващите няколко дни“, посочи той.

От Ta Nea съобщават също, че министърът на труда и социалното развитие Янис Вруцис е напуснал проговорите три пъти само в рамките на 24 часа заради разногласия с кредиторите по мерките за регулиране на трудовия пазар.

„Що се отнася до пазара на труда, има инициатива на премиера и през следващите няколко дни господин Вруцис ще предложи решение на възникналите проблеми“, коментира Стурнарас, визирайки гръцкия премиер Андонис Самарас. Източници от министерството на финансите бяха съобщили за гръцкото издание, че Самарас е изложил свои предложения за регулиране на пазара на труда и ресорното министерство ще ги представи на кредиторите.

„Планът за действие остава в сила, както се бяхме договорили по-рано. Що се отнася до „тройката“, нейните представители въпреки трудностите през последните два месеца на напрегнати преговори демонстрираха дух на добро сътрудничество, предлагаха компромисни решения и аз съм убеден, че те правят всичко възможно, за да бъдат открити решения за сложните проблеми, които наистина съществуват“, добави министърът.

Той отбеляза, че „министерството на финансите, което е гарант за стабилността на икономиката, няма да спре да търси компромиси по възникващите проблеми, дори те да са свързани с други министерства“.

Един от източниците от министерството на финансите е заявил, че Атина очаква отпускането на поредния транш от спасителния пакет да стане в средата на ноември, докато правителствен източник е посочил, че това трябва да стане до провеждането на президентските избори в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 11 години
Да бе, дайте парите пък пак ще говорим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 11 години
Еха, ще има коледни пенсии и коледни бонуси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още