IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Халид ал-Фалих: Интересът към книжата на Aramco може да достигне 30 млрд. долара

Саудитската петролна компания прави крачка напред към своето първично публично предлагане

21:40 | 08.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Енергийният петролен гигант Saudi Aramco и неговите банки-поддръжници се подготвят за сериозен борсов удар, който може да достигне 10 млрд. долара по време на подготвяната продажба на дългови инструменти, която саудитското дружество планира да започне през тази седмица. 

Търсенето около най-дългоочакваната продажба на деноминирани в щатски долари облигации за годината вече възлиза на 30 млрд. долара, споделя председателят на Aramco и енергиен министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих в интервю пред Bloomberg.

Държавната петролна компания и банкерите прекараха последната седмица в подкрепа на своя борсов дебют чрез презентации в редица градове като Ню Йорк, Чикаго, Сингапур и Токио.

Основната идея на Aramco е да се наберат средства за Фонда за публични инвестиции, превръщайки дружеството в двигател на трансформация за икономиката на Саудитска Арабия.

Продажбата на облигации стартира този следобед в Лондон, като се очаква тя да продължи през нощта, когато отварят борсите в Азия.

Успехът на тази продажба е изключително важен за банките, в това число JPMorgan Chase & Co., които работят от името на Aramco.

Кредиторите нямат търпение да започнат и първичното публично предлагане (IPO) на Aramco, най-печелившата компания в света, ако и когато стартира, което би осигурило доходоносни такси за избраните банки.

Morgan Stanley, Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc., HSBC Holdings Plc и NCB Capital Co. също участват в продажбата на облигации.

„Това определено ще бъде голяма сделка с поне четири транша“, споделя Сергей Дергачев, старши мениджър в Union Investment Privatfonds GmbH във Франкфурт.

Той предполага, че търсенето ще надмине рекордните 53 млрд. долара от предишни предлагания, които Катар получи за своята продажба на книжа през 2018 г.

В края на март стана ясно, че Aramco възнамерява да закупи мажоритарен дял в Saudi Basic Industries Corp. (SABIC), притежаван от Public Investment Fund (PIF), суверенният фонд на кралството.

Цената от 359 млрд. риала (69,1 млрд. долара) изглежда изключително сериозна на фона на стойността на акциите на SABIC от последните няколко години.

Продажбата на облигации представлява алтернативен начин за набиране на средства от Саудитска Арабия и ограничаване на зависимостта на Кралството от петрола.

Рияд оценява Aramco на 2 трлн. долара, макар някои инвеститори да се съмняват в оценката, която Кралството прави.

Продажбата на облигации ще разшири вече рекордния старт за емитентите от Съвета за сътрудничество в Персийския залив - надхвърляйки 30 млрд. долара досега през тази година.

Ако постигне целта си, и Aramco ще набере рекордните 100 млрд. долара от продажбата на 5-процентен дял. Рекордът засега се държи от Alibaba Group Holding Ltd, която през 2014 г. набра 25 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още