IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хората са по-богати от всякога, но богатството е разпределено неравномерно

Брутните частни ликвидни активи са на стойност рекордните 136 трилиона евро

21:30 | 29.09.15 г. 6
Хората са по-богати от всякога, но богатството е разпределено неравномерно

Финансовите активи на домакинствата са достигнали рекордните 135,7 трлн. евро – достатъчно, за да се уреди световния дълг, и пак две трети биха останали, пише британският в. Guardian, като се позовава на Global wealth report за 2015 г. на Allianz.

Дълговете на домакинствата също са се увеличили – с 4,3% до 35,2 трлн. евро през миналата година. Въпреки това увеличение обаче нетните финансови активи (брутните минус дълговете) за първи път надвишават 100 трлн. евро, показват данните на компанията.

Брутните финансови активи се изчисляват като сбор от банковите депозити, ценните книжа, застраховките и пенсионните фондове.

За първи път от кризата в Западна Европа е отчетен по-висок ръст на финансовите активи на домакинствата от Северна Америка – съответно 6,8% и 4,8%. Това е заради значителния ръст на застрахователните и пенсионни активи в доста от европейските страни, посочва изданието.

Въпреки увеличението обаче, финансовите активи на домакинствата от Западна Европа са само около 50 на сто от активите отпреди кризата.

Изключително силен ръст на финансовите активи се наблюдава в Китай, като страната изпреварва и Япония за пръв път.

Финансовите активи продължават да са концентрирани предимно в най-богатите региони по света, въпреки засилването на развиващите се пазари. В Северна Америка са концентрирани 45% от финансовите активи на домакинствата по света, докато в Западна Европа те са под 25%. Швейцария обаче е държавата с най-висок дял на финансовите активи на домакинствата на глава от населението, следвана от САЩ, Великобритания, Белгия и Швеция.

В Азия и САЩ растежът идва все повече от спестяванията, въпреки че фондовият пазар продължава да увеличава активите. В Западна Европа обаче домакинствата продават акции за трета поредна година, което е сигнал, че кризата все още не е приключила, посочва Allianz.

В Германия, най-голямата европейска икономика, частните ликвидни активи са нараснали с по-бавен темп от 4,2 процента. Застрахователното дружество отбелязва, че германските домакинства продължават да избягват рискове, боравейки със спестяванията си.

Въпреки крайно ниските лихви германците продължават да заделят пари, сочат най-новите данни на централната банка Bundesbank. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 14 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
....и що ми туряте минуси на пръвият пост - това са фактите - и казвам: "управлява", а не "притежава".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Правилото 90/10.Би било хубаво то да стане например 68/32, ама не виждам как ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
136 или 200 или 500 ....това са само цифри на хартия. А иначе няма как да се повиши потреблението ако в голямата си част тия хартийки/права/ са съсредоточени в ръцете на шепа хора. Просто физически е невъзможно един от тях да яде колкото милион от тия с по малко права в джоба. Няма и как да управлява милион автомобила нито да живее в милион жилища и т.н. ...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 0
крас
преди 8 години
"...богатството е разпределено неравномерно"Е КАК В БЪЛГАРИЯ БОГАТСТВОТО ДА СЕ РАЗПРЕДЕЛЯ РАВНОМЕРНО КОГАТО ПРИ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВНИТЕ ПОРЪЧКИ ПЕЧЕЛИВШИ СА МАЛЪК БРОЙ ХОРА. ЗАЩО НА САМАТА ДЪРЖАВА БЕ ОТНЕТО ПРАВОТО ДА ИЗВЪРШВА ТЕЗИ ИНВЕСТИЦИОННИ ДЕЙНОСТИ И БЕ ПРЕДОСТАВЕНО САМО И ЕДИНСТВЕНО НА ОПРЕДЕЛЕНИ ФИРМИ И НА ОТРЕДЕЛЕНИ ХОРА?!Какво да се прави - ТАКАВА СИСТЕМА НИ НАЛОЖИХА КЛИТУРИТЕ ОТ САЩ и ЕВРОПА. Сега те сърбат попарата на собствената си АЛЧНОСТ и инфантилност - СВИТО ПОТРЕБЕЛЕНИЕ и УБИТА ИКОНОМИКА!В СОБСТВЕНАТА СИ АЛЧНОСТ СЕ САМОИЗЯДОХТЕ!ТРЯБВА ДА СЕ ЛЕКУВАТЕ ПРЕЯЛИ И ДЕГРАДИРАЛИ УЯДЕНИ И ДЕБЕЛОГЪЗЕСТИ БИЗНЕСМЕНИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
Grosss
преди 8 години
Щом се разисква темата означава че тези136 трильона са прекалено много.Явно предстои яка подстрижка или инфлация при стоките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още